Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2016- Nummer 12
 
 
 
 
 
 
Wereldpodium voor kennis uit Nederland
IMG
 
Hoe vinden HO-instellingen, bedrijven en beleidsmakers elkaar om nog slimmer te innoveren en de toekomst van kennis vorm te geven? Wat betekenen Big Data en de omwentelingen die dat brengt? 25 april, op de 'Wissenstag' van de Hannover Messe agendeert ScienceGuide dit en nog veel meer.


 
 
 
IMG
 
Obama 'very excited'
 
 
 
 
"Dit is waarom ik voor deze baan ben gegaan." Dat zei Barack Obama over het ‘Rebuild by Design’ plan van watergezant Henk Ovink om na orkaan Sandy de kust van de USA te redden. Beide komen naar de Hannover Messe om de 'triple helix' van kennis en innovatie op de wereldagenda te zetten.


 
 
 
IMG
 
Tulpenblad, suikerbiet en hightech
 
 
 
 
Victorine de Graaf hield een suikerbiet omhoog bij de presentatie van het nieuwe strategisch plan van de Hanzehogeschool, want die kan gebruikt worden voor het innoveren van biobrandstof of nieuwe materialen. "Het gaat er om dat we nadenken over wat we allemaal kunnen met wat we verbouwen."


 
 
 
IMG
 
Big data, big governance
 
 
 
 
"Natuurlijk is het leuk dat mijn koelkast zelf melk bestelt op basis van data gerelateerde patronen. Deep learning op basis van big data kent grote beloften," zegt Frans van der Reep van Inholland. Geen wonder dat dit op de Hannover Messe tijdens de Wissenstag een hoofdthema zal zijn.


 
 
 
IMG
 
Wegen naar Rome
 
 
 
 
Hoe kan een land optimaal innoveren door kennisvernieuwing en toepassingen? Dat thema van 'Hannover' heeft niet alleen de Wetenschapsagenda van ons land opgepakt, maar ook Ierland is na de diepe crisis aan de slag gegaan. Wat leren wij van hen en zij van ons, vraagt de Technopolis Group.
 
 
IMG
 
Verdikking of versterking
 
 
 
 
De Senaat is opvallend kritisch over de wet Versterking Bestuurskracht. De VVD vraagt zelfs of deze niet een averechts effect heeft op de bestuurlijke verhoudingen binnen het HO. Andere partijen van links en rechts zijn in het bijzonder weinig genegen tot een instemmingsrecht voor opleidingscommissies.


 
 
 
IMG
 
Bang zijn maakt het erger
 
 
 
 
"We zijn allemaal zoekende en helemaal als je achttien of negentien bent," zegt Leonard Geluk. Hogescholen worstelen met de twee gescheiden werelden in de klas en de rol van hun eigen docenten en leiderschap. "Ik moet ook over mijn schroom heen," zegt Jet de Ranitz.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015