Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2016- Nummer 13
 
 
 
 
 
 
Rutte opent Wissenstag
IMG
 
De Minister President komt naar de Hannover Messe om de ‘Wissenstag’ te openen. Zijn blik vooruit onderstreept de triple helix. "Kracht groeit door kennis te delen, niet op te potten. Dat geldt voor landen als Nederland, Duitsland en Amerika, maar net zo goed voor kennisinstellingen, bedrijven en overheden."


 
 
 
IMG
 
Vitaal voor Europa
 
 
 
 
Onderwijscommissaris Tibor Navracsics steunt de nieuwe EU STEM Coalition. "We moeten de aandacht van jongeren daarvoor wekken in de school. We moeten de bèta-disiciplines in het hoger onderwijs jongeren breed doen toerusten." Tijdens de Wissenstag wordt de nieuwe coalitie gelanceerd.


 
 
 
IMG
 
Obama, de prof
 
 
 
 
“Hij was mijn professor in Chicago.” Alumnus Dan Johnson vertelt over Barack Obama als docent en uitdager van zijn studenten. "He didn't like to lecture. Rather, he liked to present difficult questions." In Hannover komt Obama kennis en innovatie verbinden en stelt vast ook een paar pittige vragen.


 
 
 
IMG
 
Europa investeert in Maastrichts onderzoek
 
 
 
 
Clemens van Blitterswijk van de UM kan met ruim € 2,5 miljoen aan de slag met een meerjarig onderzoeksproject om nieuwe organismen te ontwikkelen. Zijn innovaties moeten (stam)cellen zo zien te beïnvloeden, dat zij uit zichzelf complexe weefsels vormen en zelfs organen ontstaan.


 
 
 
IMG
 
Slimme industrie op de kaart
 
 
 
 
Smart Industry, het kernthema van de Hannover Messe, is één van de routes in de Nationale Wetenschaps Agenda die wordt uitgewerkt. STW heeft hiervoor al een Kennisagenda opgesteld en start een Smart Industry 'call for proposals' om kennis en bedrijfsleven bij elkaar te brengen.




 
 
IMG
 
De thermostaat van de school
 
 
 
 
“Leraren hadden een eigen cultuur, met referentiefiguren, met gezamenlijke symboliek ook. Die zijn ze kwijt.” De Franse filosoof Philippe Meirieu denkt na over pedagogiek en de intellectuele opdracht tot onthaasting, als verzet. Zijn boek daarover is nu vertaald en biedt veel stof tot dialoog en doordenking.


 
 
 
IMG
 
Alsof er niets veranderd is
 
 
 
 
Jaap Oosterwijk werd de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 2015 met zijn doordachte brief aan de RvT van UvA-HvA. Precies een jaar later klimt hij weer in de pen en houdt hen "Jankarel Gevers en zijn visie op de buitensporigheid van eigensoortig universitair bestuur" voor. Hoe komt Amsterdam nu uit de impasse?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015