Nieuwsbrief ScienceGuide, mei 2016- Nummer 16
 
 
 
 
 
 
Opbouwen van onderop
IMG
 
Jet Bussemaker tekende namens Europa. De start van de EU Bèta-Tech Coalitie in Hannover noemde zij "een krachtig signaal van kennisdeling tussen onderwijs, bedrijfsleven en hun partners." En liefst met "een quadruple helix door de ouders en de eigen omgeving van met name meisjes bij bèta-techniek stimulering."


 
 
 
IMG
 
Ongemakkelijke verontwaardiging
 
 
 
 
"Ongelijkheid wat betreft afstudeerkansen neemt toe, door het vorig jaar ingevoerde leenstelsel, maar ook door toenemend verschil in studiesucces tussen kinderen van laag- en hoogopgeleide ouders." Ron Bormans stelt een nieuwe, Rotterdamse aanpak voor om zulke verschillen te verkleinen.


 
 
 
IMG
 
Bezuinigen over de RUG van promovendi
 
 
 
 
Promovendus Eduard Schmidt is verbolgen dat de Rijksuniversiteit Groningen 850 promovendi als student gaat aanstellen. "Of wetenschappelijk toptalent straks nog voor de RUG kiest, moet ik maar zien. Stiekem hoop ik van niet." Bovendien zet Nederland zich op achterstand ten opzichte van landen om ons heen.


 
 
 
IMG
 
Bundeling praktijkonderzoek life sciences
 
 
 
 
Inholland, Leiden, Rotterdam en Haagse Hogeschool stappen samen in Medical Delta voor praktijkonderzoek in life sciences en gezondheid. "We kunnen heel veel nieuwe producten en werkwijzen bedenken die de gezondheidssector veranderen, maar het is vooral de kunst om dat deze ook toe te passen."


 
 
 
IMG
 
Philae landde ook in Afrika
 
 
 
 
Het miljarden jaren oude water in komeet 67P is origineel H20, maar toch anders dan het vocht op onze aarde. Koen Geurts, die unieke landing van ESA-sonde Philae daar leidde, vertelde op de Wissenstag over de verbluffende inzichten uit die missie, ook voor kennisdeling in onderwijs en R&D.




 
 
IMG
 
Tremendous believer in education
 
 
 
 
Het is even zoeken naar wat de GOP-kandidaat vindt of wil met het onderwijs in de USA, deze "tremendous believer in education" volgens eigen zeggen. Maar dan blijkt hij glashelder en ineens extreem defensief. Iedereen heeft gelogen immers over zijn lievelingsproject in het hoger onderwijs.


 
 
 
IMG
 
Kuyper verveelt nooit
 
 
 
 
Abraham Kuyper reisde rond in Amerika, omdat het politieke en culturele leven hem daar fascineerde. Hij trok er opvallend genuanceerde lessen, zegt prof. George Harinck nu zijn nieuwe tv-serie over die reis klaar is. "Hij wilde een Drankwet, maar wees een drooglegging af, met de Prohibition als voorbeeld."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015