Nieuwsbrief ScienceGuide, juni 2016- Nummer 21
 
 
 
 
 
 
HBO-rendement problematisch
IMG
 
De profilering van HBO en WO loopt goed. "Niet iedereen doet maar alles," zegt Frans van Vught van de Reviewcommissie HO. Bij het rendement en uitval is het contrast niettemin groot. Alleen het WO slaagt hier echt en "wij doen niet aan een afrekencultuur," mits het HBO een goed verhaal heeft.


 
 
 
IMG
 
Bildung moeten studenten zelf doen
 
 
 
 
"Ik wil niet beweren dat het er voor studenten makkelijker op geworden is, maar echt zwaar hebben ze het niet." TU-Delft professor Rob Mudde bekritiseert het verwijt van jongerenorganisaties dat het onderwijs meer aan Bildung moet doen. Studenten moeten ook zelf hun verantwoordelijkheid kunnen nemen.


 
 
 
IMG
 
Obama pakt beunhazen aan
 
 
 
 
Er zijn grote studieschulden in de USA, soms vanwege beunhazen als de Trump University. President Obama wil dit aanpakken om de markt voor HO-opleidingen en de schuldrisico's voor studenten en alumni eerlijker te maken door aanbieders kwijtscheldingen na wanprestatie te laten vergoeden.


 
 
 
IMG
 
Minister leert van onrust UvA
 
 
 
 
Minister Bussemaker gaat in het vervolg ook de profielschets bij een herbenoeming van de Raad van Toezicht voorleggen aan de medezeggenschap. Dit was één van de lessen die Bussemaker trok uit de bestuurlijke crisis en het vertrek van de Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam.


 
 
 
IMG
 
MOOC leert kinderen programmeren
 
 
 
 
De TU Delft heeft voor het eerst een MOOC ontwikkeld gericht op het primair onderwijs. Met de online cursus leren kinderen spelenderwijs programmeren.




 
 
IMG
 
Fysiek gestel meetbaar en leerzaam
 
 
 
 
Zo goed mogelijk op de hoogte zijn van je eigen fysieke gestel door alles te meten. Dat is in een notendop wat de Quantified Self beweging ambieert. Eén van de grondleggers is in Nederland. Gary Wolf wordt visiting professor aan de Hanzehogeschool.


 
 
 
IMG
 
Onderzoek verpleegkunde gelauwerd
 
 
 
 
Inholland-onderzoeker dr. Nienke van der Voort heeft de prestigieuze Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2016 in de wacht gesleept. Zij promoveerde aan de VU op onderzoek naar samengestelde behandelingen voor mensen met een bipolaire stoornis en het sterke effect daarvan.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016