Nieuwsbrief ScienceGuide, juni 2016- Nummer 22
 
 
 
 
 
 
Beroering om bèta-fixus
IMG
 
Gaat het ineens zo goed met de bètatechniek instroom dat numeri fixi nodig worden? Geruchten daarover in het WO leiden tot heftige reacties uit het bedrijfsleven. "Dan houdt het echt op!"


 
 
 
IMG
 
De balans tussen veilig en open
 
 
 
 
Recente aanslagen in het hart van Europa maken veiligheid een steeds groter thema. Ook het hoger onderwijs voelt dit. Op de conferentie Safe and Open Higher Education werd in gegaan op hoe veiligheid geborgd kan worden, maar openheid blijft bestaan. "Er bestaat niet zoiets als absolute veiligheid."


 
 
 
IMG
 
Nanotechnologie aan de top houden
 
 
 
 
Na zeven jaar en €251 miljoen aan investeringen eindigt het onderzoeksprogramma van NanoNextNL eind dit jaar. De resultaten zijn enorm, Nederland is leidend in nanotechnologie. Wat brengt de toekomst? "Vergelijk het met Formule 1. Max Verstappen hoeft maar 2 seconden z'n voet van het gas te halen en zie wat er gebeurt."


 
 
 
IMG
 
Beroepsethiek als bijzaak
 
 
 
 
Bij Nederlandse WO-opleidingen bestuurskunde is beroepsethiek nog altijd een ondergeschoven kindje. Het Bureau Integriteitsbevordering Openbare Sector (BIOS) van het CAOP laat zien dat ethiekonderwijs te impliciet, beperkt, fragmentarisch, intellectueel en vrijblijvend is.


 
 
 
IMG
 
De drogredenen moeten van tafel
 
 
 
 
"Het komt niet goed, want als we op dit tempo doorgaan dan duurt het tot 2080. Dat duurt mij veel te lang." Minister Bussemaker spoort universiteiten aan om meer vrouwen in de top van universiteiten te benoemen. De minister merkt dat de ambities op dit punt soms niet hoog genoeg zijn.




 
 
IMG
 
HBO zet professionele master op de kaart
 
 
 
 
Met de professionele master moet het HBO inspelen op de vragen uit de samenleving. Met het 'Actieplan Professionele Masters' willen hogescholen gezamenlijk inzetten op verdubbeling van het aantal masterstudenten en gestructureerde uitbouw van het masteraanbod.


 
 
 
IMG
 
Met onderzoeksdata in de prijzen
 
 
 
 
De Europese ambities om onderzoek de komende jaren vrij beschikbaar te maken gelden ook de data achter het onderzoek. Om dat te stimuleren worden wetenschappers wiens data een extra bijdrage aan de wetenschap leveren beloond.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016