Nieuwsbrief ScienceGuide, juni 2016- Nummer 22
 
 
 
 
 
 
Nederland krijgt een acht
IMG
 
"Ons land is vrij goed bezig." Met het Zorgpact en Techniekpact komt innovatie van onderop, uit regio's en vanuit MBO, HBO en WO instellingen naar boven. "Die regio-aanpak en triple helix zijn fantastisch," concludeert Jeroen van der Veer, die lessen trekt met Doekle Terpstra.


 
 
 
IMG
 
Mix aan talenten nodig
 
 
 
 
Windesheim heeft een speciaal programma voor studenten met 'bijzondere eigenschappen'; studenten met een functiebeperking die extra begeleiding nodig hebben tijdens de studie. Ook werkt Windesheim samen met het bedrijfsleven om deze studenten een goede kans op de arbeidsmarkt te geven.


 
 
 
IMG
 
Gezamenlijke aanval op uitval
 
 
 
 
Bijna een derde van de studenten op hogescholen en universiteiten valt uit of wisselt van studie na zijn eerste jaar. Daarom is het ISO samen met partners gestart met de 'aanval op uitval'. Politici kwamen op de UU kijken hoe dat eruit ziet en werden gewaarschuwd: "leg geen format op van bovenaf."


 
 
 
IMG
 
Overheid aan zet bij OER
 
 
 
 
Met de stappen van ons land als EU-voorzitter naar 'Open Access' moet hier doorgezet worden, stelt emeritus UNESCO OER hoogleraar Fred Mulder. "Nu Nederland zich zo sterk heeft gemaakt voor het doorvoeren van OA, ligt het voor de hand om dit ook te doen voor Open Educational Resources."


 
 
 
IMG
 
Juncker's investeringsfonds helpt universiteiten niet
 
 
 
 
Een jaar geleden spraken universiteiten hun zorgen uit over het Europese investeringsfonds van Jean-Claude Juncker. Zou dat wel werken voor de wetenschap? De Europese Commissie verzekerde hen van wel, maar cijfers van de EUA laten nu zien dat universiteiten allerminst profiteren.




 
 
IMG
 
Brabants HO samen in Robot Challenge
 
 
 
 
Van Robotisering wordt gezegd dat het de arbeidsmarkt drastisch zal gaan veranderen. Fontys, Avans, TU Eindhoven en Tilburg University springen op die ontwikkeling in met een met een multidisciplinair programma van colleges en praktijkopdrachten.


 
 
 
IMG
 
Nieuwe bruggen bouwen na Brexit
 
 
 
 
"De Brexit laat helaas zien waar populisme toe in staat is." Collegevoorzitter Martin Paul (Universiteit Maastricht) betreurt de uitkomst van het Britse referendum. Hij voorziet grote veranderingen voor universiteiten. "Ik vrees dat ons gedeelde Europees academische landschap bedreigd wordt."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016