Zomernieuwsbrief ScienceGuide- Nummer 24
 
 
 
 
 
 
Terugblikken op 36 jaar HBO
IMG
 
De nestor van het HBO wordt Ad de Graaf wel genoemd. Liefst zesendertig jaar liep hij rond in de sector. Nu neemt hij afscheid van de Vereniging Hogescholen. Voor ScienceGuide blikt hij terug op de tien belangrijkste ontwikkelingen die het hoger beroepsonderwijs heeft gekend.


 
 
 
IMG
 
Onderwijs en onderzoek in balans brengen
 
 
 
 
"Mensen die hun onderwijs vrijkopen moeten zich toch in alle eerlijkheid afvragen of de universiteit wel een plek is waar je zou willen werken." UvA-voorzitter Geert ten Dam wil de balans terugbrengen van onderwijs en onderzoek en ging daarover in discussie met UvA-docenten.


 
 
 
IMG
 
Onderzoek heeft plek gevonden in HBO
 
 
 
 
In 2009 werd Albert Cornelissen – voorheen decaan bij de Universiteit Utrecht – collegevoorzitter van Windesheim. Nu neemt hij afscheid in de wetenschap dat er veel is veranderd in het hbo. "Onderzoek heeft zijn plek gevonden. De herkenbaarheid en zichtbaarheid van lectoraten is enorm toegenomen."


 
 
 
IMG
 
Met hartstocht lesgeven in het Engels
 
 
 
 
"We moeten weg van de emotionele discussie waar ook de onderbuik een rol speelt." UM-voorzitter Martin Paul doet de oproep om op basis van de feiten de discussie te voeren over Engelstalig onderwijs op de Universiteit. In het Trippenhuis organiseerde de VSNU een symposium hierover.


 
 
 
IMG
 
Wat gebeurt er met afstudeeronderzoek?
 
 
 
 
Veel studenten in het HBO sluiten hun studietijd af met een onderzoek, vaak in opdracht van een bedrijf of instelling. Het Avans-lectoraat Sustainable Working and Organising onderzocht wat er daarna met die onderzoeken gebeurt.




 
 
IMG
 
Juno en Jupiter vinden elkaar
 
 
 
 
In de Romeinse mythologie is Juno één van de vele minnaressen van Jupiter. In het heelal hebben beiden elkaar nu ook gevonden. NASA-ruimtevaarttuig Juno is deze week na vijf jaar bij de grootste planeet van ons zonnestelsel en zal meerdere malen om Jupiter heen gaan cirkelen.


 
 
 
IMG
 
Wie kiest u in de ScienceGuide Top 10?
 
 
 
 
Op 29 augustus aanstaande opent het academisch jaar 2016-2017. Voor ScienceGuide traditioneel de dag om terug te kijken. Wie waren er bepalend in hoger onderwijs, wetenschap en kennis? Ook u kunt laten weten wie er in de ScienceGuide Top 10 én Tip 5 moeten.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016