Nieuwsbrief ScienceGuide, augustus 2016- Nummer 25
 
 
 
 
 
 
Creatief en effectief datagebruik in HO
IMG
 
Als hoofd van het informatieteam van de Vereniging Hogescholen volgde Bastiaan van der Wulp deze zomer een MOOC van de Johns Hopkins University. Van der Wulp ontdekte dat deze cursus zondermeer een bijdrage kan leveren aan studiekeuze123 of Studielink.


 
 
 
IMG
 
CvB UvA-HvA wil uit elkaar
 
 
 
 
"Behoud van de huidige status quo moet binnen de kortste keren opnieuw tot tramalant gaan leiden." Vanuit het College van Bestuur van de UvA-HvA zijn er grote zorgen over de huidige personele unie. Volgende week komt een rapport uit over de samenwerking, maar de conclusies staan eigenlijk al vast.


 
 
 
IMG
 
Academic drift oorzaak dalend studiesucces
 
 
 
 
Wat is en bepaalt kwaliteit van onderwijs? Die vraag stond vorig jaar centraal op een door Roel in ’t Veld georganiseerd congres. Nu is de volgende stap aan de orde om drie issues verder uit te werken: MBO-HBO doorstroom, kwaliteit van lerarenopleidingen en het collectief professionaliseren van docenten.


 
 
 
IMG
 
Maak Bill Clinton minister van onderwijs
 
 
 
 
"Elke Amerikaan, elke burger moet het hebben van R&D en kennis. Loop een Walmart binnen, rij in je auto of kijk naar het weerbericht en je snapt waarom ScienceDebate gelijk heeft." Washington-insider Bob Verheuvelen adviseert Obama en vele organisaties en schetst waar de campagne nu staat.


 
 
 
IMG
 
Leraar basisonderwijs geen 'kansberoep'
 
 
 
 
Het beroep leraar basisonderwijs komt vooralsnog niet op de kansberoepenlijst van het UWV. Zo kunnen werklozen voorlopig geen voucher aanvragen voor een studie op de pabo. Als het vak leraar aantrekkelijker wordt in de toekomst zal er namelijk geen lerarentekort meer zijn, verwacht Lodewijk Asscher.




 
 
IMG
 
Was ontslag van Van Gaal nodig?
 
 
 
 
Uit onderzoek van de Universiteit Tilburg blijkt dat het ontslag van trainers in de Premier League gemiddeld geen effect heeft op de voetbalresultaten. Door de inspanningen van de eigen collegevoorzitter, Koen Becking kan ook iedereen dit wetenschappelijke resultaat Open Access lezen.


 
 
 
IMG
 
Wat brengt het nieuwe collegejaar?
 
 
 
 
Volgende week trappen de eerste universiteiten en hogescholen weer af. Hoe staan onderwijs en onderzoek ervoor anno 2016? Terwijl bewindvoerders Jet Bussemaker en Sander Dekker in Amsterdam en Utrecht ongetwijfeld vooruitblikken, kijkt ScienceGuide terug. Wie waren het afgelopen jaar bepalend in hoger onderwijs?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016