Nieuwsbrief ScienceGuide, augustus 2016- Nummer 26
 
 
 
 
 
 
TU Delft kan lastiger toptalent aantrekken
IMG
 
"Als je nu niet investeert heb je daar dertig jaar ellende van." De nieuwe voorzitter van de TU-Delft, Tim van der Hagen waarschuwt dat Nederland de toppositie gaat verliezen als investeringen in R&D achterblijven. Van der Hagen merkt nu al dat het steeds moeilijker wordt om toptalent aan te trekken.


 
 
 
IMG
 
De IUR wil de correcte Islam tonen
 
 
 
 
De Islamitische Universiteit Rotterdam opende onlangs het collegejaar. Rector Ahmed Akgündüz benadrukte dat moslims die woonachtig zijn in een niet-islamitisch land de nationale wetgeving niet mogen overtreden. Tegelijkertijd kunnen zij zich deze regels niet toe-eigenen door concessies te doen aan het geloof.


 
 
 
IMG
 
HBO-onderzoek wil meer geld
 
 
 
 
Hogescholen vragen een forse structurele impuls, naast de reeds geplande investeringen vanuit het studievoorschot. Deze impuls is nodig om de grote potentiële impact van het praktijkgericht onderzoek op de samenleving verder te kunnen realiseren, staat in de Onderzoeksagenda hbo 2016-2020.


 
 
 
IMG
 
Van papier naar werkelijkheid
 
 
 
 
Fontys-voorzitter Nienke Meijer blikte bij de start van het collegejaar terug op de realisering van het instellingsplan Fontys Focus 2020. Die plannen moeten nu concreet worden. "Kortom van papier naar werkelijkheid. Voortdurend onszelf scherp houden op de essentie van onze organisatie."


 
 
 
IMG
 
Lessen voor Nederlands R&D-beleid
 
 
 
 
Wat kan Nederland van andere landen leren waar het het aantrekken van R&D-investeringen betreft? De AWTI liet Technopolis een kijkje nemen bij vijf voorbeeldlanden. In sommige gevallen is de overheid meer dan een facilitator, maar wordt er direct deelgenomen in een “innovation ecosystem.”




 
 
IMG
 
Nieuwe impuls voor open en online onderwijs
 
 
 
 
Eind 2014 maakte minister Bussemaker bekend dat er jaarlijks geld beschikbaar is voor initiatieven rond open en online onderwijs. Ook dit jaar organiseert SURFnet de stimuleringsregeling die moet bijdragen aan beter, toegankelijker en doelmatiger hoger onderwijs.


 
 
 
IMG
 
Leraar moet de kindergeest openen
 
 
 
 
"Het enige wat je moet doen bij een leerling is zijn eigen talent laten ontdekken, dat is in het kort wat de taak van het onderwijs zou moeten zijn." Cabaretier Freek de Jonge instrueert aankomende studenten van de iPabo. "Een leraar moet in de toekomst iemand zijn die je even kan raadplegen of bellen."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016