Nieuwsbrief ScienceGuide, september 2016- Nummer 28
 
 
 
 
 
 
Niet afrekenen op financieel rendement
IMG
 
Het ziet er naar uit dat de Hanzehogeschool straks een boete van €2,7 miljoen structureel kan verwachten voor het niet halen van de prestatieafspraken. Het rendement blijft te laag, terwijl de uitval fors is afgenomen. Onbegrijpelijk, vindt collegevoorzitter Henk Pijlman. "Dat kost me zo'n 40 docenten."


 
 
 
IMG
 
Antwoorden op cultuurrelativisme
 
 
 
 
"Spelregels, gemeenschappelijke taal en professionele identiteit zijn de kern van een waardenvolle identiteit." Dit is volgens Oud VH-directeur, Ad de Graaf het antwoord op het cultuurrelativisme waar Ron Bormans en Izaak Dekker sterk tegen ageren in hun essay, schrijft De Graaf in een recensie.


 
 
 
IMG
 
Toverdrank voor de samenleving
 
 
 
 
"Het is vooralsnog geen topjaar voor de rede," begon Robbert Dijkgraaf zijn rede in Utrecht om vervolgens een gloedvol betoog voor de fundamentele wetenschap te houden. "Wetenschap dient nooit zichzelf maar altijd de algemene zin."


 
 
 
IMG
 
Europese cultuursubsidies zijn effectief
 
 
 
 
Elisabetta Lazzaro, lector creatieve economie bij HKU, presenteerde op 5 september in Brussel de resultaten van haar onderzoek naar de uitvoering van het Europese programma ter bevordering van culturele activiteiten. Uit haar onderzoek blijkt dat deze over het geheel genomen succesvol zijn.


 
 
 
IMG
 
Pyongyang intimideert wetenschappers
 
 
 
 
Hoogleraar Korea studies, Remco Breuker heeft ervaren hoe onderzoek naar Noord-Koreaanse dwangarbeid geleid heeft tot politieke intimidatie vanuit Pyongyang en zijn werk ernstig belemmerd heeft. Hij stoort zich dan ook aan de oproep van minister Ploumen om als wetenschapper niet bang te zijn voor de politiek.




 
 
IMG
 
Kleuters intensiever begeleiden
 
 
 
 
"Het kleuteronderwijs is in Nederland gericht geraakt op cognitieve vaardigheden, die geïsoleerd en los van context geoefend worden." Daarom vindt iPabo-lector Annerieke Boland dat de ratio leerkracht-kind verhoogd moet worden om kleuters die context ook te kunnen bieden.


 
 
 
IMG
 
Philae eindelijk gevonden
 
 
 
 
Het was het grootste raadsel van de hele ESA-missie naar komeet 67P: waar is Philae nu eigenlijk geland? In augustus werd al afscheid genomen van de kometenlander, maar een maand later heeft de camera van ruimtesonde Rosetta dan toch beeld van Philae.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016