Nieuwsbrief ScienceGuide, oktober 2016- Nummer 34
 
 
 
 
 
 
Tijd voor diversiteit
IMG
 
De doorstroom van vwo naar WO blijft achter onder studenten met een niet-westerse achtergrond en de universiteit blijkt niet genoeg open te staan voor hen. Zo stellen zowel Maurice Crul op het VSNU Onderwijsfestival als Gloria Wekker bij de presentatie van het rapport 'Let's do Diversity!'


 
 
 
IMG
 
De weg naar kwaliteitsafspraken
 
 
 
 
"Ik wil decanen oproepen om onderwijs de waardering te geven die het verdient." Minister Bussemaker doet een oproep voor herwaardering van onderwijs binnen de universiteit. Daarnaast stippelt zij een weg uit voor kwaliteitsafspraken op het onderwijsfestival van de VSNU.


 
 
 
IMG
 
Veilig testen met drones
 
 
 
 
Met Space53 heeft Nederland als eerste land een testlocatie met de benodigde ruimte waar gecontroleerd geëxperimenteerd kan worden met drones. Abeje Mersha (Saxion) noemt ze liever 'unmanned aerial vehicles'. "Drones hebben toch een negatieve militaire connotatie."


 
 
 
IMG
 
Hoogleraren bezorgd over democratisering UvA
 
 
 
 
"Wij meenden dat het een kennismakingsgesprek was, maar meteen werd ons het vuur na aan de schenen gelegd." De Democratiseringscommissie die volgende week met hun rapport komt stuit nu al op felle kritiek vanuit de Senaat van de UvA.


 
 
 
IMG
 
HAN leidt zorg voor eenzaamheid
 
 
 
 
Hoe ga je als wijkverpleegkundige om met de zorg voor eenzame ouderen? Het HAN Lectoraat Eerstelijnszorg ontwerpt in opdracht van ZonMW en de beroepsvereniging voor verpleegkundigen een richtlijn die zorgverleners moet helpen bij het signaleren en voorkomen van eenzaamheid.




 
 
IMG
 
Snel data delen met Zuid-Korea
 
 
 
 
Met NetherLight in Amsterdam heeft Nederland een cruciaal knooppunt voor het transporteren van grote hoeveelheden onderzoeksdata over de hele wereld. Ook Zuid-Korea werkt nu samen met SURFnet om gebruik te maken van het netwerk zodat onderzoekers snel data van CERN kunnen krijgen.


 
 
 
IMG
 
Landt Schiaparelli veilig op Mars?
 
 
 
 
Na het succes van Philea en Rosetta is de ESA – nu in samenwerking met de Russen – bezig om de Schiaparelli lander veilig op Mars neer te zetten. Doel: kijken of er tekenen van leven zijn. Vandaag zet Schiaparelli als alles goed gaat voet aan de grond op Mars.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016