Nieuwsbrief ScienceGuide, december 2016- Nummer 43 - Kerstspecial
 
 
 
 
 
 
Wat kunnen we van elkaar leren?
IMG
 
Nederland kent een bijzonder hoger onderwijsstelsel met twee aparte huizen die zeer vergelijkbare dingen doen. Toch spreken het hbo en wo elkaar niet vaak genoeg en daarom sprak ScienceGuide met een breed scala aan ingewijden uit beide bloedgroepen. In het eerste interview ontmoetten Rens Vliegenthart (De Jonge Akademie) en Izaak Dekker (Hogeschool Rotterdam) elkaar.


 
 
 
IMG
 
Elk stelsel wordt een stolsel
 
 
 
 
"Als ik één observatie alvast mag geven dan ziet de commissie dat er veel over elkaar gesproken wordt maar nog onvoldoende met elkaar." Wim van de Donk, commissievoorzitter die de prestatiebekostiging evalueert voor OCW hoopt dat zijn evaluatie ervoor zorgt dat alle betrokkenen in het hoger onderwijs beter gaan samenwerken.


 
 
 
IMG
 
Een grijs gebied is helemaal niet zo erg
 
 
 
 
Hoe kijkt Erik Martijnse, directeur ho bij de Inspectie van het Onderwijs, aan tegen het binaire systeem en het bredere hoger onderwijsveld? ScienceGuide legde een aantal casussen aan hem voor en blikte met hem terug op 2016. Is de universitaire pabo een verrijking, mogen fixusopleidingen buitenlandse studenten weren en moeten de schotten tussen hbo en wo niet gewoon weg?


 
 
 
IMG
 
Terugblik 2016
 
 
 
 
Kansenongelijkheid is nooit weggeweest, maar domineerde in 2016 het debat in het onderwijs. Dit had impact op het beleid van de minister. Ook diversiteit en spanningen in de klas waren een thema. Hoogtepunten in Nederlandse kennis waren er ook, met de Nobelprijs voor Ben Feringa als absolute uitschieter.


 
 
 
IMG
 
Ineens gaat er een kaarsje branden
 
 
 
 
De vraag wat het hbo en wo van elkaar kunnen leren legden wij ook voor aan twee andere spelers uit het ho die elkaar anders niet vaak ontmoeten: de Pabo en het Universitair Medisch centrum. Met Titia Bredée (Hogeschool iPabo) en Ingrid Molema (Rijksuniversiteit Groningen en Universitair Medisch Centrum Groningen) kwamen we er achter dat ook zij elkaar veel te leren hadden.




 
 
IMG
 
‘Nee’ tegen het Haagse, ‘ja’ tegen het lokale
 
 
 
 
Zeven jaar lang was Ron Bormans bestuurslid van de Vereniging Hogescholen. Nu zwaait hij af. "Ik heb echt een drastische omwenteling gezien in onze oriëntatie. Van economisch en privaat georiënteerd naar veel meer waardeoriëntatie. We zijn meer drager van onze maatschappelijke rol geworden."


 
 
 
IMG
 
Het hbo is geen tweederangs universiteit
 
 
 
 
Ze schreef al eerder voor ScienceGuide maar op de valreep van 2016 wordt Lisa Westerveld vaste columnist. In haar eerste column maakt ze korte metten met het beeld van het hbo als minderwaardig en wijst ze het wo op de lessen die er te leren zijn: "Universiteiten moeten uitkijken dat ze de emancipatoire functie van het hoger onderwijs niet helemaal uitbesteden."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016