Nieuwsbrief ScienceGuide, januari 2017- Nummer 3
 
 
 
 
 
 
Oud-ministers verdedigen artikel 23
IMG
 
“De lakmoesproef van artikel 23 is dat het moet zorgen voor gelijke kansen voor iedereen en voor verbinding in de samenleving.” Dit pleidooi hield minister Bussemaker bij een bijeenkomst over vrijheid van onderwijs. Zij ging over de honderd jaar oude wet in discussie met zes oud-bewindslieden van OCW.


 
 
 
IMG
 
Momentum vasthouden bij prestatieafspraken
 
 
 
 
In het hoger onderwijs zijn de prestatieafspraken niet onverdeeld positief ontvangen. De Review Commssie zelf "is van mening dat de prestatieafspraken in termen van kwaliteit, studiesucces, doelmatigheid en profilering positieve resultaten hebben opgeleverd." Nu is het zaak het momentum vast te houden.


 
 
 
IMG
 
Jet schrijft Kees: de bestuurder als choreograaf
 
 
 
 
Iedere twee weken schrijven Kees Boele (HAN) en Jet de Ranitz (Inholland) elkaar met hun ideeën over hoger onderwijs. Deze week is Jet de Ranitz aan de beurt. "Meestal heb ik wel een idee van wat ik wil en hoe ik er ongeveer zou willen komen, maar het resultaat komt tot stand in het samenspel met onze mensen."


 
 
 
IMG
 
'We leggen de lat voor iedereen hoger'
 
 
 
 
Het Stenden-lectoraat Onderzoek zoekt uit hoe praktijkgericht onderzoek vorm krijgt binnen de hogeschool en hoe het onderwijs daar beter op kan inspelen. Dr. Herman Blom, die naast dit lectorschap ook directeur academisering is, is inmiddels een half jaar geïnstalleerd en deelt de eerste resultaten.


 
 
 
IMG
 
Talentontwikkeling nieuw onderzoeksveld
 
 
 
 
"We hebben echt een nieuw onderzoeksveld ontsloten." Lector Marca Wolfensberger is enthousiast over de ontwikkelingen die het onderzoek naar excellentieonderwijs doormaakt. Een onderzoeksdag voor PhD's in Groningen trok zelfs de aandacht van een vakgenoot in Australië.




 
 
IMG
 
Sparkcentres koplopers in interprofessioneel leren
 
 
 
 
In de Sparkcentres wordt interprofessioneel leren en innoveren in praktijk gebracht. Wat zijn de belangrijkste geleerde lessen van deze Zorgpact-koplopers? "We willen dat de diensten niet meer gefragmenteerd worden verleend, maar in arrangementen," vertelt projectleider Ivo Hendriks.


 
 
 
IMG
 
Senaat toneel van studentendebat
 
 
 
 
De verkiezingen zijn in aantocht en dus staat er veel voor studenten op het spel. In de Senaatszaal organiseren VVD en de LSVb opnieuw een Onderwijscafé waarin onder meer Dennis Wiersma (VVD) en Lisa Westerveld (GroenLinks) de degens kruisen over toegankelijkheid en aansluiting op de arbeidsmarkt.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016