Nieuwsbrief ScienceGuide, januari 2017- Nummer 3
 
 
 
 
 
 
Middelmaat versus gelijke kansen
IMG
 
"Gelijke kansen gaat niet om het creëren van de grootste middelmaat voor iedereen, gelijke kansen gaat soms ook om verschil maken." Minister Bussemaker wil dat ook University Colleges hun best doen om eerstegeneratiestudenten aan te trekken, bleek tijdens een Kamerdebat over gelijke kansen.


 
 
 
IMG
 
Lessen voor digitaal toetsen
 
 
 
 
Op veel plekken in Nederland zijn onderwijsinstellingen bezig met vormen van digitaal toetsen. Die ontwikkeling is onvermijdelijk en onontbeerlijk, zegt UM-hoogleraar Cees van der Vleuten. "Zolang veel docenten nog steeds een la met eigen toetsen hebben, is er sprake van een groot kapitaalverlies."


 
 
 
IMG
 
OCW verdedigt Chinese campus RUG
 
 
 
 
De nevenvestiging van de RUG in Yantai zal moeten bijdragen aan de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek in Nederland. Dat schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer in antwoord op een reeks kritische vragen vanuit de Kamer over de risico’s van een dergelijke branche campus.


 
 
 
IMG
 
Prestatieafspraken zijn mislukt
 
 
 
 
Volgens Ad de Graaf zijn de prestatieafspraken mislukt. Een belangrijke doelstelling, zoals het studiesucces verhogen in het hbo is niet gelukt. Bovendien zullen nieuwe kwaliteitsafspraken slechts leiden tot verdere bureaucratisering, omdat prestatiebekostiging nu eenmaal vraagt om precieze indicatoren.


 
 
 
IMG
 
Bevolkingskrimp: van bagatelliseren naar benutten
 
 
 
 
"Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel op met het woord krimp", vertelt Elles Bulder, Hanze-lector Krimp & Leefomgeving. "Het is een onduidelijk concept en heeft een negatieve connotatie. Ik spreek liever over demografische transitie en selectieve krimp, daarmee adresseer je de problematiek beter."
 
 
IMG
 
Samen werken aan meer mannen voor de klas
 
 
 
 
In oktober vorig jaar lanceerde de ChristenUnie een reeks plannen om meer mannen voor de klas te krijgen. In een brief aan de Kamer laat het ministerie van OCW weten wat de huidige stand van zaken is. "Het probleem blijft onverminderd groot en daar kunnen wij niet in berusten."


 
 
 
IMG
 
VSNU spreekt zich uit tegen Trump
 
 
 
 
De immigratiebeperkingen die de Verenigde Staten heeft ingesteld voor mensen met een Syrisch, Iraans, Libisch, Somalisch, Sudanees en Jemenitisch paspoort raken wetenschapper overal ter wereld. Ook de VSNU spreekt zich daarom uit.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016