Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2017- Nummer 15
 
 
 
 
 
 
Robbert Dijkgraaf wil een Universiteit van Nederland
IMG
 
"Ons grootste probleem in Nederland is een gebrek aan ambitie." Robbert Dijkgraaf vindt de oproep van de kenniscoalitie voor een miljard extra voor onderzoek nog heel bescheiden. Daarnaast vindt hij het "te gek om waar te zijn" dat er numeri fixi zijn bij bèta-techniekopleidingen.


 
 
 
IMG
 
Selectie raakt kwetsbare groepen
 
 
 
 
De meeste bevindingen uit het rapport ‘De staat van het onderwijs’ waren al bekend maar er werd reikhalzend uitgekeken of de doorstroomcijfers waren verbeterd. In het rapport zijn vooralsnog geen grote verbeteringen te zien. Bovendien valt op dat selectie nadelige effecten heeft op de doorstroom van kwetsbare groepen.


 
 
 
IMG
 
'Kwaliteitsafspraken komen er'
 
 
 
 
In een interview met ScienceGuide blikt demissionair-minister Bussemaker terug op haar ambtstermijn. Hoe kwam het leenstelsel tot stand, wat is de toekomst van de kwaliteitsafspraken en hoe was het om in het kabinet Rutte II te zitten?


 
 
 
IMG
 
Het mbo is altijd al responsief geweest
 
 
 
 
Het mbo moet van beleidsmakers intensiever samenwerken met bedrijven in de regio. Onderzoekers Jeroen Onstenk (Inholland) en Anneke Westerhuis (ECBO) stellen dat het mbo responsief moet zijn in twee richtingen: naar het bedrijfsleven én de studentengroep.


 
 
 
IMG
 
SURF springt in op NWO-Roadmap
 
 
 
 
Onderzoekers die gebruik willen maken van grote faciliteiten als de radiotelescopen van de Square Kilometer Array moeten bij hun NWO Roadmap-aanvragen nu expliciteren welke ICT-infrastructuur zij nodig hebben. Voor SURF biedt die ontwikkeling veel nieuwe mogelijkheden.
 
 
IMG
 
Groeipijn plaagt uitbreiding ius promovendi
 
 
 
 
Verschillende partijen in de Eerste Kamer hebben de minister vragen gesteld over de praktische uitwerking en de noodzaak van het uitbreiden van het ius promovendi. Het lijkt er op dat Senaat minder makkelijk akkoord gaat met de uitbreiding dan de Tweede Kamer.


 
 
 
IMG
 
Voer het debat over de Nederlandse taal!
 
 
 
 
Vorige week leidde een uitspraak over docenten en taalbeheersing bij een bijeenkomst tot politiek debat in zowel Den Haag en Rotterdam. Volgens Ron Bormans (Hogeschool Rotterdam) is het tijd voor een breder debat over Nederlandse taal. "Ik denk dat we te lang te slordig zijn geweest met onze taal."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017