Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2017- Nummer 16
 
 
 
 
 
 
Lerarenregister gestoeld op wantrouwen
IMG
 
Oud-inspecteur generaal van het onderwijs Ferdinand Mertens duikt in de herkomst van beleidsmiddelen om docentkwaliteit te beoordelen, zoals het lerarenregister. "Niet alleen de beleidsuitingen zelf zijn van belang maar juist ook de gedachtewereld waar ze uit voortkomen."


 
 
 
IMG
 
'Onderwijs2032 is een ideologie'
 
 
 
 
Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer over Onderwijs2032 was de kritiek niet van de lucht. Experts wezen erop dat de onderwijsvernieuwing in het VO en PO te snel gaat en men vond dat de lerarenopleidingen en het vervolgonderwijs een nadrukkelijkere rol moeten krijgen.


 
 
 
IMG
 
Wie inspecteert de Onderwijsinspectie?
 
 
 
 
Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.


 
 
 
IMG
 
Buurtzorg als voorbeeld
 
 
 
 
Vorig jaar onthulde de Hogeschool Rotterdam haar strategische agenda. Maar hoe geef je daar invulling aan? Winnie Sorgdrager en Farid Tabarki helpen de hogeschool daarmee. "De trend is momenteel decentralisering. We moeten dan kijken wat dat betekent voor de organisatie."


 
 
 
IMG
 
Wie steunen de March for Science?
 
 
 
 
Aanstaande zaterdag moet het Museumplein zich vullen met wetenschappers en zij die de wetenschap een warm hart toedragen in de 'March for Science'. Veel universiteiten steunen de beweging maar sommige partijen willen hun naam er niet officieel mee verbinden.




 
 
IMG
 
Meer publiceren leidt niet tot beter lesgeven
 
 
 
 
Onderzoekers die veel publiceren zijn niet per se betere docenten. Dat blijkt uit een gerandomiseerd onderzoek dat uitgevoerd werd bij de Universiteit Maastricht. In de masterfase blijkt hoge publicatiekwaliteit wel een toegevoegde waarde te hebben.


 
 
 
IMG
 
Europese Commissie overweegt Open Access platform
 
 
 
 
In navolging van onder meer de Bill & Melinda Gates Foundation lijkt ook de Europese Commissie een eigen platform voor wetenschappelijke publicaties te overwegen. Oud-bibliothecaris Leo Waaijers vermoed dat het plan geboren is, omdat uitgeverijen te langzaam handelen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017