Nieuwsbrief ScienceGuide, augustus 2017- Nummer 32
 
 
 
 
 
 
Rectoren breken lans voor andere financiering
IMG
 
Terwijl Nederlandse instellingen niet echt warmlopen voor meer prestatieafspraken, hebben Vlaamse universiteiten het gemunt op een ander financieringseuvel: concurrentie. Rectoren Herman Van Goethem en Caroline Pauwels breken een lans voor het herzien van het financieringsmodel voor universitair onderzoek en onderwijs.


 
 
 
IMG
 
"Einstein zou aan onze universiteit niet benoemd raken"
 
 
 
 
ScienceGuide interviewde Herman van Goethem, de rector van de Universiteit Antwerpen. Over financiering van onderwijs en wetenschap, te witte universiteiten en Nederlanders op de Vlaamse universiteiten. "Europa staat onder druk, en als rector wil ik Europese keuzes maken."


 
 
 
IMG
 
NWO krijgt grotere rol bij topsectoren
 
 
 
 
"De kwaliteit van de aanvragen is abominabel, maar dat zetten we natuurlijk niet in de krant." Het rommelt achter de schermen van het topsectorenbeleid. Om de kwaliteit van de gehonoreerde aanvragen te verhogen mag NWO van EZ nu inspringen om de beoordeling te doen.


 
 
 
IMG
 
OCW slaat aanbevelingen NVAO in de wind
 
 
 
 
OCW houdt vast aan het opleidingspredicaat excellent van de NVAO. Bovendien kunnen ho-instellingen als geheel geen bijzonder kenmerk krijgen en worden evaluatiebureaus niet in de wet verankerd. Daarmee neemt OCW drie suggesties van de NVAO om het accreditatiebestel te verbeteren niet over.


 
 
 
IMG
 
Makelaars waarschuwen voor leenstelsel
 
 
 
 
Het leenstelsel maakt het voor starters op de woningmarkt niet makkelijk, daar waarschuwen makelaarsverenigingen voor binnenkort bij een ronde tafel in de Tweede Kamer. Met de nieuwe leenregels moeten starters meer sparen, het leenstelsel met hogere schulden bemoeilijkt juist dat sparen.
 
 
IMG
 
KNAW wil bedrijfsleven betrekken voor kennisinvestering
 
 
 
 
“Wij vragen aandacht voor iets wat helemaal niet sexy is”. Met ScienceGuide reflecteerden Jose van Dijck en Wim van Saarloos op de staat van de wetenschap en de behoefte om meer te investeren in de basis van de wetenschap, daarnaast bespiegelden zij de rol van de KNAW als ‘geweten van de wetenschap’.


 
 
 
IMG
 
Met een kant en klaar lespakket kan een leraar niets
 
 
 
 
Om de kwaliteit van zowel beginnende als ervaren leraren op peil te houden is effectieve scholing en begeleiding nodig. Onderwijskundige Dik Maandag (RUG) onderzoekt aan welke kenmerken die scholing moet voldoen om succes te hebben.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier kunt u uw adreswijziging doorgeven
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright ScienceGuide 2017