Nieuwsbrief ScienceGuide, oktober 2017- Nummer 40
 
 
 
 
 
 
Alleen het inzicht is niet voldoende
IMG
 
Resultaten van onderwijskundig onderzoek toepassen in de praktijk, het blijft een lastige opgave. ScienceGuide sprak met directeur Jelle Kaldewaij van NRO over kennisoverdracht, de meerwaarde van academisch geschoolde docenten, en het Wilhelmus.


 
 
 
IMG
 
Krijgt het hbo een liberal arts opleiding?
 
 
 
 
Als het aan de gemeente Gorinchem ligt krijgt Nederland de eerste hbo-bachelor in Liberal Arts and Sciences. De nog op te richten Hogeschool Gorinchem wil deze kleinschalige opleiding samen met een bekostigde hbo-instelling verzorgen.


 
 
 
IMG
 
Beroepsbegeleidende leerweg verdient upgrade
 
 
 
 
In de race tussen automatiseren en opleiden dreigt de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) van het mbo het onderspit te delven. Chiel Renique en Anneke Westerhuis pleiten voor een upgrade. “Als alles bij het oude blijft en de BBL alleen op niveau 2 een substantieel aandeel studenten trekt, dreigt marginalisering.”


 
 
 
IMG
 
Neem promovendi serieus en doe onderzoek
 
 
 
 
Het Promovendi Netwerk Nederland betreedt de arena van het promovendidiscours en reageert op de minister. Zij ziet geen reden om aan te nemen dat er met contracten van promovendi gesjoemeld wordt. Het PNN vindt van wel en dringt aan op een gedegen onderzoek.


 
 
 
IMG
 
Export: hoger onderwijs
 
 
 
 
Geen onderwijsinstelling die niet zweert bij internationalisering. En toch trekken maar enkele hogescholen en universiteiten naar het buitenland om elders een campus op te richten. Wie zijn die academische wereldveroveraars?




 
 
IMG
 
Kamer vreest ongelijkheid door verengelsing
 
 
 
 
De Kamer is bezorgd over de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nu Engels steeds vaker de voertaal is in de collegebanken. De Kamer wil van het ministerie weten wat hiertegen wordt gedaan, bovendien moet de wet die toeziet op het Engels in het hoger onderwijs strenger worden gehandhaafd.


 
 
 
IMG
 
Innovatie betekent niet altijd iets nieuws
 
 
 
 
In Centres of Expertise en Centra voor Innovatief Vakmanschap werken studenten, docenten en onderzoekers samen aan maatschappelijke vragen. Bedrijven spelen daarin een grote rol. Fabiënne Hendriks (Tata Steel): “Techniek maakt een hele snelle ontwikkeling door. Dat vraagt heel veel van onze werknemers.”


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Wijzig hier uw emailadres
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2017