Nieuwsbrief, oktober 2014- 25 jaar Val van de Muur
 
 
 
 
 
 
25 jaar Mauerfall
IMG
 
Weet u nog waar u het hoorde? 9 november 1989 staat in veler geheugens gegrift. Lector Gregor Luthe werd door de Stasi verhoord. OCW-minister Jet Bussemaker beleefde het met Berlijnse studenten in een roes. Aleida Assmann hoorde niets en KNAW President Hans Clevers reed door Utah.


 
 
 
IMG
 
Humboldt is verwaterd
 
 
 
 
Het hoger onderwijs in Duitsland is door 'die Wende' nauwelijks veranderd. Zo is er een grote kans verspeeld, vindt gasthoofdredacteur Martin Paul, de Duitse collegevoorzitter van de Universiteit Maastricht. Lessen voor HBO en WO in Nederland trekt hij nu, maar ook voor een inhaalslag bij de oosterburen.


 
 
 
IMG
 
Weltmeister der Erinnerung
 
 
 
 
"Midden in onze worsteling met een gruwelijk verleden viel de Muur. Vanaf dat moment moesten we als Duitsers samen twee dictaturen 'bewältigen'," zegt Heineken Prijs laureaat Aleida Assmann. De grote historica van 'het herinneren' vertelt over de DDR, burgerman Adenauer en 'vergeten kunnen'.


 
 
 
IMG
 
Kennisicoon uit Letland
 
 
 
 
Weinig levens heeft de Mauerfall zo omgewenteld. Vaira Vīķe-Freiberga was asielzoeker in Marokko, werd Canadees wetenschapscheffin, Baltisch staatshoofd en Europees rolmodel. ScienceGuide sprak met haar.


 
 
 
IMG
 
Eind aan vaagheid OCW-geld
 
 
 
 
De Tweede Kamer eist inzage in en heldere verantwoording van extra's die OCW uitgeeft. "Het volgen van geld of 'outcomes' is nog steeds niet mogelijk." De gevolgen zijn groot voor het geld uit het NOA en de HO-investeringen uit het studievoorschot. De Kamer wil concrete doelen en afspraken.




 
 
IMG
 
Geen groei zonder wortels
 
 
 
 
Hoe moet het HBO er in 2025 uitzien? Frans van der Reep en Peter van den Heuvel (Inholland) schetsen de trends en hoe het beroepsonderwijs ook voor de toekomstige professies relevant kan blijven. "Het HBO zal niet op moeten leiden voor banen, maar voor leven."


 
 
 
IMG
 
'Juist nu ook onderwijs'
 
 
 
 
De Universiteit Maastricht heeft dit jaar drie 'universiteitshoogleraren' met hun onderzoeksgroepen aangetrokken van elders. Daarmee is toponderzoek sterk geprofileerd. Gasthoofdredacteur Martin Paul kondigt als verassing nu een vierde aan, een heel andere, heel 'Humboldtiaans'.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013