Nieuwsbrief, mei 2014 - Nummer 21
 
 
 
 
 
 
Groot in klein
IMG
 
"Nog nooit had ik een liefdesbrief gehad als Raad van Toezicht!" De LSVb bezocht de iPabo na het antwoord van die hogeschool op hun 'Valentijnsbrief' over liefde voor goed onderwijsbestuur en de kunst van kleinschaligheid. "Bij de HvA voelde ik me toch wel een beetje een plofkip."


 
 
 
IMG
 
Handelaars in kennis
 
 
 
 
Waar valorisatie in bètatechniek zich richt op vertaling naar de markt, doen sociaal wetenschappers dat naar het publiek debat. Blogs en podcasts vertalen hun kennis, zoals gebeurt bij Onder Mediadoctoren en StukRoodVlees. "Er is zoveel geouwehoer over politiek, vaak met flinterdunne bewijsvoering."


 
 
 
IMG
 
Concurreren tegen gratis zon
 
 
 
 
"Nederlandse tuinders moeten zich gaan onderscheiden op kwaliteit, tegen de bulk uit Spanje valt niet te concurreren." Inholland-lector Duurzame Verbindingen Olaf Van Kooten brengt onderzoekers en telers samen om van elkaar te leren om zo de concurrentieslag te winnen. "Om dat voor elkaar te krijgen heb je tovenaars nodig."


 
 
 
IMG
 
Digital literacy verplicht in onderwijs
 
 
 
 
Wat moet Amerika met big data? President Obama heeft senior adviseur John Podesta een rapport op laten stellen met de belangrijkste uitdagingen en opgaven. Topprioriteit blijkt het verwerven van digitale geletterdheid. Dit moet een vanzelfsprekend onderdeel van alle onderwijscurricula worden.


 
 
 
IMG
 
Goed polderig
 
 
 
 
"Zo'n onderhandeling voer je niet op je eigen kompas." Hoe komt een cao tot stand die docenten en onderzoekers weer zekerheid en motivatie geeft over hun salaris, werk en 'upgrading' in het vak? Ron Bormans onthult de kneepjes van het vak. "Dat klinkt allemaal erg 'polderig' en dat is goed."
 
 
IMG
 
Erecode tegen fraude
 
 
 
 
Harvard University gaat een erecode introduceren waarin studenten beloven dat ze in hun studies geen fraude zullen plegen. "Cheating on exams or problem sets, plagiarizing or misrepresenting the ideas or language of someone else as one's own, falsifying data" zijn voortaan taboe.


 
 
 
IMG
 
Excellentie als magneet
 
 
 
 
"Talent werkt als een magneet en trekt ander talent aan." Na HBO en WO, worden nu ook MBO en VO - en hun lerarenopleidingen dus – aangewakkerd werk te maken van Excellentie. Het rapport 'Ambitie mag!' geeft de scholen impulsen, de Dag van de Excellentie diept het uit op 20 juni.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013