Nieuwsbrief ScienceGuide, oktober 2015- Nummer 39
 
 
 
 
 
 
Wat wil Jet Bussemaker als legacy?
IMG
 
"Onze samenleving moet een sterkere leercultuur krijgen en meer responsief worden." Na studievoorschot, Wetenschapsvisie en HO-strategie vraagt Bussemaker een diepgaand advies aan de SER en OECD samen. Waar moet dat over gaan? Welke lange termijn visies wil zij uitlijnen en waarom?


 
 
 
IMG
 
Uitdaging in New York
 
 
 
 
Op bezoek in de USA trof Carolien Dieleman van het EMI in Rotterdam, het project iMentor voor eerste generatie studenten "in de buurt van Wall Street tussen de pakken met stropdas." Veel herkende ze en nog meer nieuwe lessen trok zij voor studiesucces, matching en buurten als 'op Zuid'.


 
 
 
IMG
 
Salarisverhoging HBO en WO op het spel
 
 
 
 
Vandaag behandelt de Kamer Bussemakers begroting. De grootste financiële verschuiving staat daar niet op de agenda: de beloofde salarisverhoging voor leraren. Nu blijkt dat pensioenpremies het extraatje dreigen op te slokken.


 
 
 
IMG
 
Studievoorschot 30-plussers kostbaar
 
 
 
 
Minister Bussemaker gaat het studievoorschot niet uitbreiden naar LevenLangLeren, meldt zij de Kamer. Er zou onder de 30-plussers namelijk weinig behoefte aan bestaan. Het levert bovendien meer staatsschuld op en €238 miljoen meer aan leenschulden.


 
 
 
IMG
 
Nieuw inzicht in Alzheimer
 
 
 
 
Maastrichtse onderzoekers krijgen €1,4 miljoen, om te achterhalen op welke manier stress en depressie het ontstaan van de ziekte van Alzheimer beïnvloeden. Er zijn namelijk sterke aanwijzingen dat zulke krachtige emotionele factoren een invloed uitoefenen op het ontstaan van deze aandoening.




 
 
IMG
 
Anders denken over eten
 
 
 
 
De zaden van de blauwe lupine werden in de Eerste Wereldoorlog ingezet om het tekort aan eiwit aan te vullen. Tegenwoordig wordt lupine onder meer gebruikt in vegetarische burgers. Alumni van de HKU zien echter veel meer mogelijkheden. Op de Dutch Design Week testten zij die uit.


 
 
 
IMG
 
Worstelkampioen onderwijsminister
 
 
 
 
Veel onderwijsbewindslieden hebben het maar zwaar in hun ambt. Zij worstelen met de materie, de vakbonden, besturenkoepels, studentenbonden, collegaministers, Kamerleden, media, ambtenaren en ScienceGuide. Hun nieuwe Japanse collega kan hen bijles geven. Hij was professioneel worstelaar!


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015