Salarisverhoging HBO en WO op het spel

Nieuws | de redactie
21 oktober 2015 | VSNU en VH staren in een salarisgat. Hun loonakkoord dreigt door het ABP onderuit gehaald te worden. Zij slaan alarm bij het kabinet. “Er is gerekend met een vermindering van de ABP-premie als een van de bronnen voor deze loonstijging” en nu gaat die premie juist omhoog. Wat nu?

De koepels schrijven aan de meest betrokken bewindslieden:

“Excellenties,

De discussie over de pensioenpremie voor 2016 is uiterst actueel. Het bestuur van het ABP staat aan de vooravond van een mogelijk besluit de pensioenpremie te verhogen vanwege de specifieke verantwoordelijkheid die dat bestuur heeft. De kans dat de onderwijssectoren met een premieverhoging worden geconfronteerd is derhalve reëel.

Dat stelt de sociale partners in het onderwijs voor zeer grote problemen. De (hoge)scholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen hebben in dat geval onvoldoende arbeidsvoorwaardelijke ruimte om deze premiestijging te financieren. Op initiatief van het kabinet is in de zomer het – weliswaar niet door alle partijen ondertekende – loonakkoord gesloten, waarin de onderwijsinstellingen zich hebben gecommitteerd aan een loonstijging voor 2015 en 2016. Er is daarbij gerekend met een vermindering van de ABP-premie als een van de bronnen voor deze loonstijging.

Het tegenovergestelde dreigt nu dus: een premieverhoging. Alles overziende is er slechts één oplossing, mocht het tot een stijging van de pensioenpremie begin 2016 komen, en dat is dat het kabinet de daarmee gemoeide kosten voor zijn rekening neemt.”

Ook de andere onderwijskoepels doen mee in dit alarmsignaal. In gezamenlijke hun brief doen ze naast de dringende oproep aan het kabinet om de  nieuw ontstane salariskosten op zich te nemen tevens een oproep over de ontstane situatie duidelijkheid te verschaffen. “Zonder financiële dekking van dit risico is een voor alle partijen bevredigend cao-resultaat in de onderwijssectoren nagenoeg onmogelijk,” benadrukt de VO-raad.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK