Nieuwsbrief ScienceGuide, januari 2016- Nummer 3
 
 
 
 
 
 
Wie gaat het nieuwe NWO leiden?
IMG
 
NWO wordt heringericht en zoekt een nieuw "inspirerend, inter)nationaal boegbeeld" voor de tijd na dit ingrijpende proces van kanteling en wederopstanding. Wie durft? Wie wordt de volgende chef van de wetenschap? En wie niet en waarom niet? Welke vrouw zal Bussemaker willen benoemen?


 
 
 
IMG
 
Domino-effect voor excellentie
 
 
 
 
Wat Sirius met hogescholen en universiteiten heeft verwezenlijkt mag er zijn, vindt Hanze-voorzitter Henk Pijlman. Nu wil hij deze cultuuromslag en uitdieping van honours en excellentie nog steviger en blijvender laten beklijven, "ook met het VO en de leraren als beroepsgroep."


 
 
 
IMG
 
NVAO ziet omslag in kwaliteit
 
 
 
 
"Van het hoogste bestuursniveau tot de werkvloer zien ze in het HBO onderwijs als hun corebusiness. Het WO kent dit zo niet." NVAO-voorzitter Anne Flierman analyseert de opvallende trends in de borging van de opleidingen bij hogescholen en universiteiten.


 
 
 
IMG
 
Centres of Expertise uniek in Europa
 
 
 
 
De HBO-kenniscentra bekleden een bijzondere plaats in de innovatieketen van bedrijven, regio’s en onderwijs. Zijn elders leerzame partners te vinden? Onderzoek daarnaar in Europa toont aan dat de CoE's "een unieke constellatie" weten te vormen. In Estland, bij Denen en Britten is nog wel extra inspiratie op te doen.


 
 
 
IMG
 
Pas je aan of je bent weg
 
 
 
 
"Je kunt de kei zijn, maar dat zegt niks meer." Uit heel Europa zijn in Delft experts van de TU’s bijeen die samen worstelen over hoe Smart Industry hun onderwijs diepgaand transformeren gaat.




 
 
IMG
 
Jojo-effect bij afvallen? Stress in vetcel
 
 
 
 
Mensen die steeds pogen overgewicht kwijt te raken, worden vaak ontmoedigd door het jojo-effect. Hoe kan het toch dat de kilo's er meteen weer aanvliegen? UM-onderzoek toont aan dat het extern skelet van vetcellen zorgt dat er snel gewicht bijkomt en de cel minder stress ervaart.


 
 
 
IMG
 
Onderwijsminister tegen Brexit
 
 
 
 
De Britse minister van Onderwijs wil in de EU blijven. Nicky Morgan ziet in 'haar' scholen "just how vast the world is for young people today. The barriers that we faced growing up mean nothing when the internet is at your fingertips." De kansen voor talent moet je daarom met elkaar en Europa durven pakken.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015