Nieuwsbrief ScienceGuide, maart 2016- Nummer 9
 
 
 
 
 
 
Naar betere MBO-HBO-doorstroom
IMG
 
Hoe komt het dat er hogescholen zijn waar MBO’ers nauwelijks uitvallen en bij andere instellingen een groot deel van hen de eindstreep niet haalt? "Vooral bij eerstegeneratiestudenten ontbreekt de omgeving die kan uitleggen hoe het werkt in het HBO," zegt Jet Bussemaker. Maar ook zij worstelt ermee.


 
 
 
IMG
 
Prikkels die de dienst uitmaken
 
 
 
 
"De wetenschap is bij uitstek een plek waar expertise gekoesterd moet worden. Er moet ruimte en tijd zijn om elkaar iets te leren, het behouden van kennis wordt met elke specialisatieslag lastiger." Sicco de Knegt (UvA) daagt bij Science in Transition uit en vraagt: "Waarom grijpt er niemand in?"


 
 
 
IMG
 
Minder bureaucratie voor meer ambitie
 
 
 
 
De Hanzehogeschool ligt op koers, maar ambitieuze doelstellingen vergen veel . Ook van docenten en dus wordt gekeken hoe de werkdruk beheersbaar kan blijven. "We moeten kijken hoe we zelf ons werk wat efficiënter kunnen doen," zegt Rob Verhofstad. Hoe pak je dat aan en wat levert dat op?


 
 
 
IMG
 
Zelf aan de slag met learning analytics
 
 
 
 
"Of het de sleutel is tot onderwijs op maat, moet de tijd uitwijzen, maar er is genoeg aanleiding om te experimenteren." SURFnet ziet potentie in het gebruik van learning analytics en moedigt docenten in HBO en WO aan zelf aan de slag te gaan.


 
 
 
IMG
 
Borging van HO-bestuurders op komst?
 
 
 
 
Opleidingen worden geaccrediteerd, maar bestuurders in het onderwijs zelf niet. In de zorg gebeurt dit wel, onder leiding van VH-voorman Thom de Graaf, en het onderwijs kon weleens gaan volgen. "Bestuurders staan onder enige verdenking. Terecht of niet terecht, maar dat is de realiteit," zegt hij.




 
 
IMG
 
Migratie en mobiliteit in HO
 
 
 
 
"Laden die HO-mobiliteit inperken, betalen daarvoor een hoge prijs." Dirk van Damme (OECD) analyseert data en debat over mobiliteit en migratie van talent. Wat leer je van de Zwitsers en van Nederland en andere van zulke “new strongholds of global academic research”?


 
 
 
IMG
 
De klas is familie
 
 
 
 
Hanan al-Hroub is de winnares van de 2016 Global Teacher Prize. Paus Franciscus mocht dit in een video bekend maken. Maar wie is deze lerares uit Ramallah en wat deed zij om maar liefst $1 miljoen te winnen voor haar droom van beter onderwijs?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015