Nieuwsbrief ScienceGuide, april 2016- Nummer 14
 
 
 
 
 
 
Samen voor talent en innovatie
IMG
 
Jet Bussemaker lanceert tijdens de Wissenstag op de Hannover Messe de nieuwe samenwerking van onderwijs, onderzoek, bedrijven en overheden in Europa voor het stimuleren van bèta en techniek. "Nederland is een ontzettend sterk voorbeeld hier."


 
 
 
IMG
 
Wees zelf een Erasmus
 
 
 
 
"Hef je hoofd boven de wolken, hou je voeten op de grond." Die les van zijn schoolhoofd in het verwoeste Korea is Ban Ki-moon altijd bijgebleven. De VN-chef vertelde Rotterdamse studenten hoe zij het verschil kunnen en moeten maken. "We moeten beseffen dat we ons voorrecht op deze aarde te leven misbruiken."


 
 
 
IMG
 
Gunning gispt lobby universiteiten
 
 
 
 
Voorzitter van de Wetenschapsagenda Louise Gunning vindt het WO slecht in staat om een effectieve lobby te voeren voor extra investeringen in kennis. "Als die uitsluitend wordt aangevlogen vanuit de universiteiten, volgt er bij de verkiezingsprogrammacommissies een diepe zucht." Hoe dan wel?


 
 
 
IMG
 
Van verwondering naar doen
 
 
 
 
"Het belangrijkste is dat jullie als opleiders moeten ophouden studenten te drillen in termen van 'als jij iets doet, gebeurt er iets in de klas'," stelt Tijl Rood, initiatiefnemer iPadscholen. Dat vergt een andere aanpak. "We moeten meer van verwonderen naar doen," ziet Titia Brédee (iPabo) allereerst.


 
 
 
IMG
 
Ook André Kuipers leert door
 
 
 
 
"Wat Koen Geurts heeft gepresteerd, dat is gewoon grandioos." André Kuipers roemt deze spreker op de Wissenstag, die de landing op komeet 67/P leidde. En hij onderstreept de lessen daaruit voor ons land en de doorwerking van het Techniekpact.
 
 
IMG
 
Botsingen rond borging
 
 
 
 
EuroPort Business School raakt met onmiddellijke ingang de accreditatie voor de HBO-bacheloropleiding International Business and Management Studies kwijt. Het intrekken van deze erkenning leidt er toe dat men geen graden meer mag verlenen. Deze ingreep van OCW staat niet op zichzelf.


 
 
 
IMG
 
Blijft leenstelsel Piketty-proof?
 
 
 
 
De beroering over het leenstelsel en de effecten daarvan was flink deze week. Wat gaan de meest betrokkenen nu doen? Het HBO is wel boos op Bussemaker, maar durft niet door te bijten. In de studievoorschot-coalitie rommelt het. Bij GroenLinks zit een congresmotie Jesse Klaver nu pijnlijk dwars.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015