Nieuwsbrief ScienceGuide, juni 2016- Nummer 19
 
 
 
 
 
 
Nevenfunctie is geen bijbaantje
IMG
 
Nevenfuncties van HO-bestuurders roepen vaak vragen op. Een ervan is die naar de verantwoordelijkheid voor de keuze en de impactrisico's ervan. Voormalig CvB-voorzitter Hans Uijterwijk kijkt naar de subtiele balans daarbij en of een ANWB-klus wel en de Wielren Unie niet kan.


 
 
 
IMG
 
Hacken voor motivatie
 
 
 
 
Veel instellingen worstelen met de motivatie van hun studenten. Ook de OECD is er kritisch over. De 'consumerende' houding wordt gehekeld. Maar het kan anders, zoals zichtbaar werd toen een groep studenten van Hogeschool Leiden hun bestuursrechtproject gingen hacken.


 
 
 
IMG
 
Rotterdamse haven gedijt bij depressie
 
 
 
 
Grootschalige uitbreidingen van de Rotterdamse haven dankt Nederland vooral aan economisch barre tijden. Juist in deze periodes kwamen projecten zoals Europoort, Maasvlakte 2 en de Betuweroute opeens hoog op de politieke agenda te staan, blijkt uit onderzoek van de EUR.


 
 
 
IMG
 
STC voor lectoraten
 
 
 
 
Het HBO wil de discussie over de nationale wetenschapsagenda flink naar zich toe trekken. Nog voor in september de NWA-investeringsagenda van 1 miljard op tafel wordt gelegd, zullen de hogescholen een eigen plan ter versterking van het lectoraat presenteren met accent op bundeling, schaalvergroting en taakverdeling.


 
 
 
IMG
 
Gezonde scholen dankzij wetenschap
 
 
 
 
De gezondheid van de inwoners van Zuid-Limburg behoort tot de slechtste van Nederland. De Universiteit Maastricht werkt er nu met basisscholen aan nieuwe manieren om gezonde voeding en beweging te stimuleren. Zo kan men samen het gezondheidsniveau van kinderen en ouders bevorderen.




 
 
IMG
 
Gaming voor politici
 
 
 
 
Hoe leer je omgaan met crises, enorme, risicovolle evenementen en andere bestuurlijke nachtmerries? De burgemeestersgame van de HKU leert verantwoordelijken omgaan met calamiteiten en "crisisdilemma's uit de werkelijkheid waarop ze binnen enkele seconden moeten reageren."


 
 
 
IMG
 
50 jaar Culturele Revolutie
 
 
 
 
Het Rode Boekje, weet u nog? Wetenschap en onderwijs in China werden vanaf 1966 een hele generatie geruïneerd, met gevolgen tot vandaag. "Varkens hoeden! Een geweldige voorbereiding op mijn huidige functie," zei R&D-topman Lu Jiaxi met bittere spot nadat hij het overleefd had.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015