Nieuwsbrief ScienceGuide, juni 2016- Nummer 20
 
 
 
 
 
 
Keuzemenu voor korten op kennis
IMG
 
Collegegeld €2000 omhoog, OV-kaart afschaffen, minder gunstige leenvoorwaarden bij het studievoorschot of herrijzenis van de langstudeerboete? Financiën legt opties voor om publieke investeringen in kennis te beperken als hulplijn voor verkiezingsprogramma's. Wat levert dat op?


 
 
 
IMG
 
WHW slagveld vol lijken
 
 
 
 
Hoe kan het kabinet volhouden dat de WHW nog voldoet? Senator Jan Anthonie Bruijn (VVD) bepleit een opschoonbeurt, want "is de WHW sinds de inwerkingtreding niet al ruim 130 maal gewijzigd?" En waarschuwde de Raad van State niet al dringend voor de gaten en incoherentie daarin?


 
 
 
IMG
 
Diversiteit leraren helpt basisschool
 
 
 
 
Basisscholen moeten als lerende organisatie inspelen op een snel veranderende samenleving. Dat vraagt om diversiteit en out-of-the-box denken bij leerkrachten. Juist de deeltijd Pabo brengt het out-of-the box denken in de scholen, schrijven experts van de Marnix Academie.


 
 
 
IMG
 
Strategie houdt excellent
 
 
 
 
Hoe organiseren toponderzoeksgroepen zich en welke rol speelt het excellentiebeleid in die dynamiek? Rathenau Instituut legde vier van zulke teams onder de loep. "De studie laat zien dat onderzoeksgroepen zich als collectief richten op het verwerven van persoonsgebonden financiering."


 
 
 
IMG
 
Einstein in het heelal
 
 
 
 
De sonde LISA Pathfinder-missie van de ESA heeft met succes precisietechnologie getest voor het meten van zwaartekrachtsgolven. Die golven zijn hypothese van Albert Einstein, die pas september 2015 waar bleek. En nu al is duidelijk hoe zij in het heelal opgespoord kunnen worden.




 
 
IMG
 
De wetenschap achter Lord of the Rings
 
 
 
 
John Ronald Reuel Tolkien is de schrijver van de wereldberoemde trilogie over Midden-Aarde, maar hij was ook een verdienstelijk taalkundige. Veel van die kennis vond zijn weg in de boeken van de Britse fantasyschrijver. Op de Universiteit Leiden gaat men daar deze maand dieper op in.


 
 
 
IMG
 
Bekroning voor vernieuwers
 
 
 
 
SURF is op zoek naar de 'change makers' in het onderwijs. Mensen die het onderwijs vernieuwen met de inzet van ICT en het zo naar een hoger plan tillen. Tijdens Dé Onderwijsdagen reikt SURF de Onderwijsaward 2016 uit aan drie inspiratoren van constructieve verandering. Wie draagt u voor?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015