Nieuwsbrief ScienceGuide, mei 2016- Nummer 18
 
 
 
 
 
 
Nederlands talent niet erg gedreven
IMG
 
"Onderwijsstelsels bloeien bij stevige evaluatie en zelfkritiek en een gedurige gedrevenheid naar verbeteringen en die kwaliteiten vind je in Nederland," zegt de OECD in zijn review van het onderwijsbeleid. Maar rond leraarschap, selectie, motivatie en excellentie van jongeren kraakt men harde noten.


 
 
 
IMG
 
Regeerakkoord 2017 al klaar?
 
 
 
 
Hoe wordt Nederland na maart 2017 geregeerd? De WRR heeft het gedurfd een impliciet regeerakkoord op te stellen met duidelijke richting en scherpe keuzes. "Het grootste verschil kan worden gemaakt door intensivering van de inspanning op het gebied van de kennisinfrastructuur."


 
 
 
IMG
 
Open Science vol elan
 
 
 
 
"Chapeau als het Nederlands EU-voorzitterschap dit gaat waarmaken." De LERU-topuniversiteiten in Europa zijn onder de indruk van de inzet voor open access en open science. "Dat eerste is the proof of the pudding voor dat tweede. Het zal uiteindelijk gaan om stevige implementatie."


 
 
 
IMG
 
Ambitie over generaties
 
 
 
 
Of het nu een familiebedrijf in de regio Zwolle of in het noorden van India betreft, veel zaken zijn erg vergelijkbaar. Onderzoeker Pramodita Sharma was uit de VS overgekomen om op Windesheim haar kennis te delen. "Familiebedrijven kiezen hun eigen tempo. Ze laten zich niet leiden door de laatste managementtrends."


 
 
 
IMG
 
Verkapt verwijzen naar Armeense genocide
 
 
 
 
In Turkije mag geen kritiek worden geuit op de massamoord op Armeniƫrs. Ook in ons land raken allerlei mensen aangebrand als het punt aan de orde komt. De Leidse promovendus Alaettin Carikci onderzocht hoe kunstenaars en schrijvers die genocide in Turkije verfijnd verkapt toch agenderen.
 
 
IMG
 
KIVI verbindt naam aan HAN-lectoraat
 
 
 
 
Het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) gaat voor het eerst zijn naam verbinden aan een lectoraat. Het HAN-lectoraat Architecture in Health van Masi Mohammadi heeft de eer. Zij doet onderzoek naar slim en vernieuwend bouwen ten behoeve van een gezonde leefomgeving.


 
 
 
IMG
 
Kunst en tech verrassen Europa
 
 
 
 
Veiligheid in steden, geestelijke gezondheidszorg, keramiek uit afval en andere serious games waarin design, tech, big data en kunst samenkomen. Dat zag de EU-top uit Brussel bij de HKU, in een 17e eeuws fort vol kunststudenten en big data wizards.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015