Nieuwsbrief ScienceGuide, maart 2017- Nummer 12
 
 
 
 
 
 
Lerarendiscours geopend
IMG
 
Vandaag opent ScienceGuide het Lerarendiscours. In een serie artikelen bespreken bestuurders, opleiders en leraren wat er moet gebeuren met het Nederlandse lerarenbeleid. Oud staatssecretaris Jacques Wallage hield zich zijn hele leven bezig met het leraarschap en doet de aftrap: "Ik stuurde in 1990 al een brief naar de Kamer over het lerarentekort."


 
 
 
IMG
 
Primaire voordelen internationale campus
 
 
 
 
In het debat over de internationale campus van de Rijksuniversiteit Groningen bleek dat er verschillende visies zijn op wat de meerwaarde van internationale hoger onderwijs is. Stenden-lector Robert Coelen legt uit wat de branch campussen van Stenden zijn eigen studenten en staf heeft gebracht.


 
 
 
IMG
 
Aanvonken of toch afvinken?
 
 
 
 
Vaste columnist Ad de Graaf heeft de evaluaties van de prestatieafspraken gelezen en brengt de verhitte discussie terug naar de essentie. Een vorm van prestatiebekostiging zul je blijven houden maar voordat we over het 'hoe' gaan praten vindt hij dat er eerst naar het 'waarom' gekeken moet worden.


 
 
 
IMG
 
Verval van studiepunten en goede zeden
 
 
 
 
Volgende dinsdag is de laatste dag dat Eerste Kamerleden hun schriftelijke vragen over de Wet Internationalisering Hoger Onderwijs in kunnen dienen. Eerder al waarschuwde WHW-expert Peter Kwikkers voor het verval van de Wet, en ook ditmaal heeft hij zinnige suggesties voor Kamervragen.


 
 
 
IMG
 
Na nepexperiment extra prestatiegeld
 
 
 
 
Volgens Roelof Bisschop (SGP) is er vals gespeeld met de prestatieafspraken. Waar prestatiebekostiging initieel als experiment door de brievenbus van het parlement is gefrommeld heeft OCW halverwege de spelregels van het experiment veranderd. Is het een voldongen feit dat er prestatiebekostiging komt, of is er nog beweegruimte?
 
 
IMG
 
Blijf investeren in onderzoek en ICT
 
 
 
 
Voor Hans Schutte had het leenstelsel tijdens de jaren dat hij DG Hoger Onderwijs op OCW was "verreweg het meeste impact." Nu hij directeur-generaal is bij DUO blikt hij in SURF Magazine terug en kijkt vooruit. "Een volgend kabinet zou de middelen moeten vinden om ook extra te investeren in het onderzoek."


 
 
 
IMG
 
Carrièrekans doctor buiten wetenschap groter
 
 
 
 
Is het gras voor gepromoveerden groener binnen-of buiten de wetenschap? Het is bekend dat de grootste groep uiteindelijk buiten de wetenschap gaat werken, maar we weten opvallend weinig over hun ervaringen binnen- en buiten de wetenschap?


 
 
 
IMG
 
Akademiepenning voor Europese topambtenaar
 
 
 
 
Vorig jaar werd hij al in Europa gelauwerd, nu krijgt topambtenaar Robert-Jan Smits ook in Nederland erkenning voor zijn inzet voor de wetenschap. De directeur-generaal Onderzoek en innovatie van de Europese Commissie ontvangt de Akademiepenning van de KNAW.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2016