Onzalig plan kabinet

Nieuws | de redactie
27 februari 2012 | De nieuwe voorzitter van de HBO-raad, Thom de Graaf, heeft weinig goede woorden over voor het plan tot privatisering van het deeltijdonderwijs. Dit stelt de HO-afspraken met OCW voor de toekomst van de sector en de instellingen op het spel.

De Graaf bevestigt in een reactie via Twitter impliciet deberichtgeving op ScienceGuide over de plannen van het kabinet met het deeltijd-aanbodin het WO en HBO. Het kabinet overweegt een grotewijziging aanbrengen in het stelsel van hoger onderwijs. Hetdeeltijdse HO-aanbod van de universiteiten en hogescholen zal nietmeer publiek gefinancieerd worden. Het upgraden en bijspijkeren vanhet opleidingsniveau van burgers moet voortaan door henzelf ofsociale partners bekostigd worden.

Grote onzekerheid

De voorzitter van de hogescholenkoepel meldt, dat ‘privatiseringvan het deeltijd hoger onderwijs’ inderdaad dreigt. Daarbij wijsthij er op, dat de timing van een dergelijke ingreep moeilijkberoerder zou kunnen. “Onzalig” noemt hij deze daarom.

Dit hangt samen met het feit dat de HO-koepels en de individueleinstellingen van HBO en WO juist nu bezig zijn afspraken met OCW inte vullen en te finaliseren over hun toekomstige aanbod, profiel enkwaliteit. De nu voorziene ingreep in het bestel van hogeronderwijs breekt hier dwars doorheen. De Graaf meldt: “Dat scheptgrote onzekerheid rond kwaliteitsafspraken en investeringen”waarover het HBO met het kabinet tot gemeenschappelijke conclusieswilde komen. Zulke afspraken staan hiermee dus op hetspel.

Dat het daarbij om grote aantallen studenten en cruciale delenvan het HO gaat, met name binnen het HBO, blijkt al uit een eerstereactie van Fontys-voorman Marcel Wintels. Hij wijst er op datalleen al deze hogeschool zo’n 10.000 studenten in deeltijdopleidt. Gouverneur Theo Bovens van Limburg meldt daarnaastbezorgd, dat hij er van uit gaat dat deze ingreep niet ten kostegaat van het aanbod van de OU. Deze biedt primair deeltijdseopleidingen, maar het betreft voor een groot deel van de studentenwel een initiële opleiding, zo onderstreepthij.   


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK