Verhagen komt kennis MKB tegemoet

Nieuws | de redactie
20 december 2011 | Kritische opmerkingen uit de Kamer hebben geleid tot versimpeling van de nieuwe kennisaftrek voor bedrijven, ook voor MKB’ers. “We hebben het zo simpel gemaakt dat ondernemers het geld voor de accountant of belastingadviseur in hun zak kunnen houden,” aldus EL&I-minister Verhagen.

“Het is het erg belangrijk dat ook kleine ondernemingen hiervankunnen profiteren. Veel innovaties komen van starters en kleinebedrijven. Het MKB- is de motor van onze economie.” De regeling isdoor het kabinet uiteindelijk zo vormgegeven dat ondernemershiervoor bijna geen administratiekosten hoeven te maken. Aldus deuitwerking van de Research & Development-regeling (RDA) diedoor de ministerraad is vastgesteld.

Extra aftrek van 40%

Op Prinsjesdag hoorde ScienceGuide dat in de Kamer naastwaardering ook enige argwaan bestond bij de nieuwe RDA. De opzet leekprimair grote bedrijven met veel onderzoeksactiviteiten te gaanbedienen. Bij verschillende fracties rees de vraag of de opzet vande RDA niet te sterk grote ondernemingen voordelen biedt, terwijlde innovatiekracht vooral in het MKB in relatie tot het HBO enuniversitair onderzoek gezocht moet worden. Daar heeft Verhagen nualsnog op ingespeeld.

De RDA is gericht op de investeringen die betrekking hebben opde ontwikkeling van nieuwe producten en diensten (behalve voorloonkosten). Het percentage van de extra aftrek wordt in 2012voorzien op 40%. In de vennootschapsbelasting levert dit – bij eentarief van 25% – een netto voordeel op van 10%.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK