Kometenstof vol ongedachte mineralen

Nieuws | de redactie
30 maart 2006 |

De stofjes van de komeet Wild 2 lijken al onze ideeën over het ontstaan van planetenstelsels en de kometen als zodanig om te gooien. Sonde Stardust heeft er zoveel meegenomen, dat verschillende herkomsten en samenstellingen inmiddels zijn vastgesteld. “The interesting thing is we are finding high-temperature minerals in materials from the coldest place in the solar system,” aldus Donald Brownlee, Stardust principal investigator van de University of Washington in Seattle. De gedachte dat kometen uit koude wolken van gassen en ijsklompen ontstaan zijn moet drastisch heroverwogen worden, zo blijkt nu. “We have found very high-temperature minerals, which supports a particular model where strong bipolar jets coming out of the early sun propelled material formed near to the sun outward to the outer reaches of the solar system,” is de analyse van Michael Zolensky, Stardust curator van NASA’s Johnson Space Center in Houston. “It seems that comets are not composed entirely of volatile rich materials but rather are a mixture of materials formed at all temperature ranges, at places very near the early sun and at places very remote from it.”

Tot de mineralen die gevonden zijn in de stofdeeltjes, zoals een hieronder afgebeeld, hoort onder meer ‘olivine’, een belangrijk bestanddeel van sommige Hawaïaanse zandstranden. De onderzoekers waren zeer verrast dit in kometen van de rand van het zonnestelsel aan te treffen, want “olivine is a compound of iron, magnesium and other elements. The Stardust sample is primarily magnesium. Along with olivine, the dust from Wild 2 contains high-temperature minerals rich in calcium, aluminum and titanium.”

Meer over het onderzoek naar de Stardust-vondsten vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK