Tijdelijke baan als screeningsinstrument

Nieuws | de redactie
8 juni 2006 | Meer dan de helft van de nieuw aangenomen werknemers begint tegenwoordig met een tijdelijk contract. Marloes Zijl (UvA) onderzocht wat de economische en sociale gevolgen van tijdelijke banen zijn. Zij concludeert dat tijdelijke banen meestal een opstap zijn naar een vaste baan.

Tijdelijke arbeidskrachten krijgen minder betaald dan vaste arbeidskrachten. Dit komt vooral doordat tijdelijke contracten als screeningsinstrument worden gebruikt. Van alle flexibele arbeidskrachten zijn alleen uitzendkrachten minder tevreden met hun werk. Dit komt vooral doordat ze de inhoud van hun werk minder interessant vinden. Werkgevers laten zich bij het aannemen van personeel vooral leiden door de vraag of iemand langere tijd bij hen zal blijven werken. Reden is dat een bedrijf kosten maakt als het iemand in dienst neemt. Als die kosten hoog zijn, is het onaantrekkelijk om veel met tijdelijke contracten te werken, want dan moeten steeds nieuwe mensen ingewerkt worden. Dit maakt de traditionele uitzendkracht voor veel functies onaantrekkelijk. Ontslagkosten wegen hier niet tegenop. In het algemeen vinden werkgevers tijdelijke contracten met uitzicht op vast (dan blijft de werknemer lang én heeft hij in de beginfase geen ontslagbescherming) het aantrekkelijkst.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK