De toekomst van creativiteit (1)

Nieuws | de redactie
28 september 2007 | “Hoogwaardige technologie is noodzakelijk, maar op zichzelf niet meer voldoende om te innoveren. Juist in relatie tot creatieve takken van sport in de vorm van design, architectuur, mode, nieuwe media, et cetera, ontstaan nieuwe toepassingen en toepassingsgebieden. Denk aan lichtgevend textiel voor vliegtuigstoelen, of interactieve simulaties ten behoeve van een brandweer oefening. Innovatie van betekenis zal in de toekomst plaats vinden op de snijvlakken van economie, technologie en cultuur”. Dit schrijft innovatie- expert Frits Grotenhuis in zijn nieuwe boek De toekomst van Creativiteit.“Kern is dat creativiteit steeds meer als fundament voor innovatie zal gaan fungeren en dat daardoor nieuwe vormen van duurzaam concurreren mogelijk worden. Het traditionele idee dat innovatie gelijk staat aan technologie is achterhaald. Steden werken daarbij als magneten van creativiteit. Diverse studies zijn al uitgevoerd naar de ruimtelijke aspecten van creatieve steden. Verder zijn vooral Amerikaanse steden onderwerp van extensieve kwantitatieve analyse geweest”.

Frits Grotenhuis geeft juist een rijke kwalitatieve illustratie van twee belangrijke creatieve steden in Nederland, Amsterdam en Eindhoven, en van een drietal Aziatische steden, Tokio, Sjanghai en Hong Kong. In De toekomst van Creativiteit: Steden als Smeltkroezen van Economie, Technologie en Cultuur wordt een verhelderende analyse gegeven van de toekomst van creativiteit. Daarmee is dit boek een ‘must’ voor managers en beleidsmakers, die worstelen met het realiseren van de juiste randvoorwaarden om creativiteit te laten gedijen. Zij zullen daarbij moeten (durven) experimenteren met Neue Combinationen van economie, technologie en cultuur.

Frits Grotenhuis, De Toekomst van creativiteit. Steden als smeltkroezen van economie, technologie en cultuur. Utrecht: Dutch University Press, 2007. U kunt hier meer over het boek lezen en het bestellen.«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK