RU en moslimstudenten slaan handen ineen

Nieuws | de redactie
20 augustus 2008 | De Radboud Universiteit wil zich meer richten op studenten van allochtone afkomst. Die groep valt bij de huidige voorlichting aan scholieren en aspirant-studenten soms buiten de boot. De Moslim Studenten Vereniging (MSV) helpt de universiteit zodat dat studenten van verschillende culturele achtergronden zich ‘happy’ voelen op de universiteit.

Wouter Heinen hoofd Voorlichting, Cultuur & Beleid, signaleert in Voxlog, dat scholieren van allochtone afkomst minder vaak naar individuele voorlichtingsbijeenkomsten komen. ‘Voor ons is de maatschappelijke taak weggelegd om in te spelen op de verschillende behoeftes van de verschillende doelgroepen.’

De universiteit wil gebruikmaken van de expertise en ervaringen van moslimstudenten bij de studentenwerving. De studenten van MSV hebben de afgelopen maanden geïnventariseerd met welke vragen moslimstudenten zitten en een FAQ-sheet daarover samengesteld. Met die kennis kan Studentenzaken het wervingsbeleid aanpassen. Heinen denkt bijvoorbeeld aan het inzetten van moslim-ambassadors, en het plaatsen van de FAQ-sheet op de website van de Radboud Universiteit.

Moslimstudenten willen graag weten waar ze halal kunnen eten en bidden, maar ook hoe ze een kamer moeten vinden en hoe het is om mee te doen aan de introductie. In de FAQ-sheet adviseert de MSV moslimstudenten de introductie zeker niet over te slaan, maar kroegentochten en feesten te mijden in verband met de alcoholconsumptie.

Heinen: ‘We richten ons overigens niet alleen op moslims. MSV is een goede gesprekspartner, omdat ze zich ook niet beperken tot de moslims, maar op diversiteit.’ Vice-voorzitter van de MSV Rafih Berkane vindt het vooral belangrijk dat de moslimstudent zich thuis voelt op de universiteit, zich ‘happy’ voelt: ‘En dat de universiteit weet wat ze moet doen als bijvoorbeeld een student tandarts wil worden, maar ook een hoofddoek wil dragen.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK