Smokkelnest als ‘stok om hond te slaan’

Nieuws | de redactie
15 augustus 2008 | Wim van Meurs (RUN) onderzoekt transformatieprocessen in het voormalige Oostblok en ‘zwakke staten’. Als kenner van de Kaukasus analyseert hij de actuele situatie: ‘Ik kijk naar de concrete situatie ter plaatse. Het is een misvatting om dit geval te verklaren uit etnische of religieuze drijfveren. Georgiërs en Osseten leven daar prima samen en zullen dat ook wel weer doen als de situatie tot rust komt.

Het onafhankelijke Zuid-Ossetië heeft zijn oorsprong in het uiteenvallen van de Sovjet-Unie. Dergelijke quasistaatjes die toen zijn ontstaan, hebben inmiddels hun eigen bestaansrecht gekregen. Ze leven voornamelijk van smokkel en profiteren van het feit dat ze in een grauwe zone van de internationale politiek vallen.

De smokkeleconomie bestaat kortom vanwege de onafhankelijkheid: er valt verder werkelijk niets te halen in Zuid- Ossetië, ongeveer zo groot als Overijssel – 4000 vierkante kilometer. Kosovo is een vergelijkbaar voorbeeld. Het gaat Rusland niet om Zuid-Ossetië. Rusland zocht een stok om Georgië mee te slaan.’


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK