NIAS op hoog niveau

Nieuws | de redactie
21 januari 2009 | Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) is uniek in Nederland en van grote waarde voor excellente wetenschappers die zich in alle rust aan hun onderzoek willen wijden. Zo luidt het oordeel van de evaluatiecommissie die het NIAS begin 2008 bezocht. Het NIAS heeft een zeer goede reputatie en kan zich meten met leidende vergelijkbare instituten in Europa en de Verenigde Staten, aldus de commissie.

Het NIAS, een instituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, bevordert hoogwaardig internationaal onderzoek op het gebied van de geestes- en maatschappijwetenschappen. Wel zou het NIAS zich proactiever moeten opstellen om excellente wetenschappers en actuele thema’s voor zogenaamde themagroepen te identificeren. Ook adviseert de commissie om de procedures rondom het starten van een themagroep met binnen- en buitenlandse wetenschappers te versnellen. Andere aanbevelingen betreffen een betere balans wat betreft herkomst en onderzoeksgebied van de bezoekende wetenschappers en het verbeteren van de faciliteiten en de zichtbaarheid van het NIAS.

De commissie is verder van mening dat de standaard verblijfsduur een jaar zou moeten zijn, om de interactie met andere NIAS-wetenschappers voldoende productief te laten zijn. Zowel het bestuur van de KNAW als de directie van het NIAS meent echter dat een kortere verblijfsduur mogelijk moet blijven: bepaalde vakgebieden vragen hier zelf om en het NIAS streeft ernaar de programma’s en faciliteiten af te stemmen op de wensen van de gasten. Het bestuur van de KNAW onderschrijft de meeste aanbevelingen van de evaluatiecommissie. Het heeft er alle vertrouwen in dat het NIAS de komende jaren met de diverse aanbevelingen aan de slag gaat.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK