Energieneutraal bouwen

Nieuws | de redactie
29 april 2009 | Hoofddocent Bouwkunde Frits Schultheiss is in samenwerking met hoodfddocent Werktuigbouwkunde Jan Verbeek 'trekker' van de nieuwe expertisegroep Energieneutraal bouwen (Instituut Built Environment). Wat zijn zij daarmee aan het ondernemen?

Frits Schultheiss: “Energieneutraal bouwen is het omslagpunt om te komen tot bebouwing die energie oplevert in plaats van energie gebruikt. Het expertisecentrum is opgericht om de studenten nu al kennis te laten opdoen met het hoe en waarom van energieneutraal bouwen. De overheid wil in 2020 energieneutrale nieuwbouw verplicht stellen, sommige marktpartijen zoals woningbouwverenigingen willen dat in 2016 al. In Ulft worden in 2011 een groot aantal “nulwoningen” gebouwd en het netwerk rond de in aanbouw zijnde “nulwoning” van Ronald Serné in Groenlo is nu al actief bezig.

Alle redenen dus om dit in het onderwijs te brengen! Met name integraal ontwerpen, het multidisciplinair samenwerken tussen studenten uit verschillende opleidingen, is een van de doelen van het expertisecentrum energieneutraal bouwen.”

Intermediair tussen HAN en bedrijfsleven

In het instellingsplan van de HAN staat dat de HAN de rol van kennispartner in de regio verder wil versterken. Het nieuwe expertisecentrum energieneutraal bouwen werkt daar aan mee. Frits Schultheiss: “Het expertisecentrum wil als intermediair tussen het bedrijfsleven en de HAN optreden door kennis te verzamelen, te ontwikkelen en ook weer te verspreiden door middel van bijeenkomsten en dergelijke.”

Kredietcrisis

Onlangs zijn er een 200-tal ondernemers bij elkaar geweest in het kader van de kredietcrisis. Hier zijn tal van concrete plannen uit ontstaan die bij gaan dragen aan de economische opbloei en de ontwikkelingen van innovaties in die regio, de zogenaamde Green Deal.

Frits Schultheiss: “Een van de kernpunten die steeds wordt genoemd is om vooral nu innovatief bezig te zijn om kansen te creëren. Het expertisecentrum energieneutraal bouwen kan ondernemers, die energieneutraal bouwen willen onderzoeken, ondersteunen met behulp van studenten die hierin afstudeeropdrachten of (vrije) minoren kunnen vinden.”

Meer informatie
-Bekijk de website over het expertisecentrum energieneutraal bouwen, die in ontwikkeling is.
-Geïnteresseerd in duurzaamheid? Bezoek de HAN Creative Masterclass. Daar treedt de Duitse expert Hermann Scheer op die zal spreken over ‘Energy Autonomy – de omslag naar een duurzame toekomst’. 
-Meer over de plannen in de Achterhoek vindt u op www.act-nu.nl en in het bericht over de Green Deal in de Gelderlander.  
-Bekijk de site over het Instituut Built Environment. Over andere gebieden dan de bouw waar de HAN actief is op het gebied van duurzaamheid leest u meer in het HAN-blad Duurzaamheid.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK