‘Universiteit verspilt talent en kapitaal’

Nieuws | de redactie
8 mei 2009 | Huub Elzerman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, is not amused over de ontwikkeling bij universiteiten en zijn vakgebied: “verspilling van kapitaal en talent.”

In zijn jaarrede zegt hij: “Juist op dit moment bereikt ons het bericht dat de Universiteit van Nijmegen een masteropleiding Journalistiek begint. Professor Jo Bardoel verwacht in september de eerste veertig studenten. Ik wil er als ex-directeur van de School voor de Journalistiek (SvJ) in Utrecht alleen dit over zeggen: het is een verspilling van menselijk kapitaal en talent. Het is te zot voor woorden om op dit moment met een journalistieke opleiding te beginnen.

Toen ik directeur was van de School voor de Journalistiek in Utrecht waren er voor de 1500 geïnteresseerden maar 300 plekken. Destijds kwamen er per jaar 500 vacatures vrij voor journalisten. Ik weet niet precies hoe het nu zit met dat aantal, maar feit is dat er nog altijd meer journalistieke opleidingen zijn in Nederland dan de arbeidsmarkt aan kan. De komende maanden zullen er steeds meer journalisten werkloos worden. De postacademische opleiding van de Erasmusuniversiteit kan haar studenten al nergens meer kwijt. Het is ook nog eens barslecht getimed om juist nu een nieuwe opleiding te starten.”

De RU te Nijmegen geeft aan dat het gaat om een nieuwe mastervariant voor studenten met een bachelor in Communicatiewetenschap of in Bedrijfscommunicatie. “In het eerste jaar zullen we sowieso enkel studenten met deze achtergrond toe gaan laten.” Professor Jo Bardoel erkent de problemen voor journalisten op de arbeidsmarkt: “Het is duidelijk dat er nu een grote financiële crisis plaatsheeft en dat is uiteraard slecht voor de werkgelegenheid. De plannen voor deze mastervariant lopen echter al vanaf lang voor de crisis en zullen hopelijk ook op de langere termijn veel opleveren. Dat daar nu een recessie tussendoor komt is vervelend, maar mag die plannen niet in de weg staan.”

Elzerman is daar niet echt van onder de indruk, zo blijkt uit het Nijmeegse studentenblad ANSonline “Ik vind dat de Radboud Universiteit met deze ‘haal binnen’-mentaliteit op een cynische manier reageert op het aantal studenten dat journalist wil worden. Minister Plasterk had hiervoor dan ook nooit toestemming mogen verlenen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK