De Tip 5 van 2011

Nieuws | de redactie
5 september 2011 | Wie gaan na 2011 een sleutelrol spelen? Welke vrouwen en mannen vullen de ScienceGuide Tip 5 van 2011? Wie zijn die Breukink, Scholten, De Vlieg, Verburgt en Van den Steenhoven en wat moet u van hen weten voor 2012?

1. Henk Breukink

Een jaar geleden had de ING-bestuurder niet durven dromen dathij hier genoemd zou worden. Of door het kabinet VVD-CDA tegen dePVV in stelling gebracht zou worden. Nu snapt iederdat zijn opereren cruciaal wordt voor de reputatie en dynamiek vanhet HBO en HO in den brede. Breukink zit immers de Raad vanToezicht van Inholland voor sinds deze zomer.

Geen sinecure dus. Breukink moet een stevige, breed geschakeerdeen hoogwaardige governance invullen. Hij zal een nieuw College vanBestuur moeten presenteren en dan tevens de vraag beantwoorden:’volgt Doekle Doekle op?’ Misschien is hij zelfs zo’n slimbestuurder dat hij ook de nummers 4 en 5 van deze Tip 5 al in desmiezen heeft.

Lukt Breukink zo’n ‘relaunch’, dan gaat hij de geschiedenis in,van het HBO en breder. Zo niet, dan zal de ellende nauwelijks teoverzien blijken. Faites vos jeux…!

2. Josephine Scholten

Getipt worden door de krachtigste, meest ervaren WO-bestuurderis op zich al geen kleinigheid. Maar dat je dat overkomt alskoepeldirecteur in een tijd van negativisme over zulke clubs alsJosephine Scholtens eigen VSNU en de HBO-raad? Dat is pas echt eensignaal.

Scholten heeft er bij de VSNU de wind onder, na jaren van tochenigszins ongrijpbare verhoudingen. Zij is het soort pittigeaanvoerder dat doet denken aan HO-bestuurders als Jikkie van derGiessen bij Codarts of Dymph van de Boom bij de UvA. Waar dat toevoeren gaat? In elk geval tot duidelijkheid in koers en aanpak.

3. Jacob de Vlieg

De verhuizing van het e-Science Center is rond. De symboliek iszwaar. Het themacentrum voor ‘enhanced Science’ van NWO en Surfsamen heeft nu een eigen plek en met MSD-onderzoeker prof Jacob deVlieg zeker ook eigen smoel.

De Vlieg gaat de voorlopersrol van Nederland bij deinterdisciplinaire en ‘inter-tech’ wetenschapsbeoefening impulsengeven om die te behouden. Wereldwijd stelt men die hoofdrol vast,maar in eigen land vergt het nog enig geloof en realiteitsbesef. DeVlieg gaat deze kans helpen grijpen en dat besef helpen vestigen.Die Top 5 ambitie van de motie-Hamer die kan echt.

4. Paul Verburgt

Het huidige HBO is ondenkbaar zonder de visionaire én executieveaanpak van Jan Karel Gevers en zijn rechterhand bij de HBO-raad,Paul Verburgt, in de jaren 80. Na die tropenjaren ging Verburgtallerlei spannends doen – dat vond men  in de jaren ’90althans – in het bedrijfsleven: telecom, uitzendbranche en zomeer.

Nu lijkt hij kritisch-gelouterd zijn affectie, zorg engedrevenheid weer op dat HBO te willen richten. Guusje ter Horststaat op afzwaaien. Durft de HBO-raad? Durft hij zelf? Wat zou zijnplek zijn in het discours?

5. Joeri van denSteenhoven

Vertrekken is ook een kunst. Binnenkort zwaait deKennisland-voorzitter af en draagt een hoogwaardige, geoliede club,denktank en procesmanagement over. Wie de ScienceGuide Flop 52001-2011 leest, die weet eens te meer hoe knap een doordacht vertrek is.

Wat wordt Joeri van den Steenhovens volgende bestemming? Destroom babyboombobo’s die het HO nu gaat ontvallen, vereist versetoestroom van bestuurlijk en inhoudelijk bedreven lieden.De mode om bedrijfslevenstypes – zie A.W. Kist – ofpolitiek-bestuurlijke vlinderaars – zie Geert Dales – naar het HOte lokken zou op grond van de empirie daaromtrent wel voorbijkunnen zijn. Wie weet durven de RvT’s  nu ietsradicaal-ongebruikelijks: een jonge, ervaren en betrokken HO-kennervan deze tijd. Wie weet, hè?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK