Sancties ook schadelijk voor HO

Nieuws | de redactie
22 mei 2014 | Het kabinet vreest dat de Nederlandse kennisinstellingen te lijden krijgen van ‘Wilders-sancties’ door Saoedi Arabië. De kennissector maakt in dat land een forse groei door en zo'n 350 van hun studenten zitten in Nederland. De UM reikte vorig jaar aan vier vrouwelijke studenten het eerste artsendiploma uit.

Nu Saoedi Arabië bedrijven verboden heeft om Nederlandse producten te importeren, vreest BuiZa dat dit ook de Nederlandse kennissector zal raken. Welke belangen staan er voor de Nederlandse HO-instellingen op het spel? Saoedi Arabië is namelijk een land met een snel uitdijende kennissector, waar Nederland steeds intensiever mee is gaan samenwerken, in het bijzonder de Universiteit Maastricht.

Expansie van hoger onderwijs

Zowel de overheid als de private sector richten momenteel diverse nieuwe universiteiten op Saoedi Arabië. Hogescholen worden bovendien opgeschaald tot regionale universiteiten. Kennis binnen bestaande universiteiten wordt ingezet voor de oprichting van nieuwe academische instellingen. De  afgelopen jaren heeft de Saoedische overheid haar inspanningen gericht op het binnenhalen van voldoende competente en internationaal geïnteresseerde staf en onderzoekers voor deze universiteiten.

Ondanks de vele initiatieven om in eigen land onderwijscapaciteit op te bouwen, zal er nog enige tijd sprake zijn van een structureel gebrek aan opleidings- kwaliteit en capaciteit. De Saoedische overheid ziet zich dan ook genoodzaakt om tienduizenden studenten naar het buitenland te sturen om de jonge en snel groeiende bevolking aan de eisen van een moderne samenleving en die van het expanderende bedrijfsleven te laten voldoen.

Beurzen voor vrouwen van koning

Van oudsher kozen studenten voor de Verenigde Staten en Engeland. Deze trend verschuift, onder aanmoediging van de overheid, naar Europese landen. Momenteel studeren ongeveer 40.000 Saoedische studenten in het buitenland, waarvan ongeveer 350 in Nederland, zo laten de meest recente cijfers van het Nuffic zien.

Universiteit Maastricht doet het in dat opzicht uitzonderlijk goed. Vorig jaar kregen de eerste ‘King Abdullah Scholarship’-studentes daar hun International Master of Medicine. De vier studentes uit Saoedi Arabië waren in 2007 gestart met hun voorbereidend semester aan het University College en aansluitend met de opleiding geneeskunde.

Doel van het ‘King Abdullah Scholarship’-programma is het stimuleren van de kennisinfrastructuur en kenniseconomie in Saoedi Arabië. Inmiddels zijn er 160 studenten uit Saoedi Arabië die basisartsopleiding volgen aan de UM.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK