Slimme industrie moet over grenzen kijken

Nieuws | de redactie
29 januari 2016 | Smart Industry zorgt voor grote veranderingen in technische beroepen. Hoe zorg je dat in dat krachtenveld werkveld en onderwijs elkaar blijven vinden? “We moeten studenten confronteren met andere disciplines,” zegt Saxion-lector Maarten van Riemsdijk.

Bij metaalbewerkingsbedrijf Norma in Hengelo organiseerde het Center of Expertise TechYourFuture een discussiebijeenkomst over de vraag hoe de link tussen bedrijven en onderwijs gelegd moeten worden. Maarten van Riemsdijk, lector Smart Industry en Human Capital is één van de organisatoren. Hij is ook betrokken bij de master Smart Industry die zijn hogeschool onlangs is gestart.

Op zoek naar schaap met de vijf poten

“Wij gaan samen met vijf bedrijven werken aan concrete vragen die zij hebben. Dat doen we in interdisciplinaire teams. Mensen die instromen in de master hebben namelijk al een bachelor afgerond en zo specifieke kennis opgedaan,” vertelt Van Riemsdijk.

Die basiskennis is nog altijd zeer gewenst zo blijkt in Hengelo. “Bedrijven zoeken eigenlijk het schaap met de vijf poten,” zegt Menno Vos. Hij is als associate lector verbonden aan Windesheim en ook betrokken bij TechYourFuture. Vos deed onderzoek naar waar de technieksector naar kijkt als ze op zoek gaan naar nieuw talent.

De sector is nogal veeleisend zo blijkt. “Ze willen eigenlijk iemand met een stevige vakkennis en tegelijkertijd een grote vakoverstijgende kennis, wat we nu 21st century skills zijn gaan noemen,” legt Vos uit. “Het is een interessante vraag in hoeverre die eisen realistisch zijn.”

Niet alleen wat extra handjes

Het is in ieder geval een eisenpakket dat nauwe samenwerking vereist tussen beroepenveld en onderwijs. Zo zal het onderwijs ook scherp moeten zijn op de leercurve van studenten tijdens de stage. “Je moet wel kritisch zijn. Bedrijven moeten niet alleen maar rekenen op wat extra handjes, maar moeten echt aan de ontwikkeling van studenten bijdragen.”

Dat beaamt Antoinette Geusendam die als HRM directeur van Norma de gastvrouw van de middag is. “Wij willen er voor zorgen dat leiderschap en vakmanschap hand in hand gaan. We willen namelijk sneller, creatiever en innovatiever zijn en blijven dan onze concurrentie in de markt,” zegt Geusendam. Samen met het Techniekpact Twente is Geusendam daarom aan de slag gegaan om in samenspraak met kennisinstellingen in de omgeving een ‘cultuurverandering’ in de organisatie te bewerkstelligen. “Dat moet je in de techniek natuurlijk niet zo noemen, want dan krijg je alleen maar vieze gezichten.”

Wat bij Norma gebeurt is een vraag waar vele bedrijven mee worstelen. De toegenomen invloed van ICT in de techniek, heeft banen ingrijpend veranderd en dus is er vraag naar mensen die breder kunnen kijken dan het onderhoud en de werking van één enkel apparaat. Leiderschap en samenwerking speelt een grote rol, vandaar ook dat Maarten van Riemsdijk vanuit de HRM een lectoraat als Smart Industry is gestart.

Van Riemsdijk: “Ik kom inderdaad uit de HRM. Ik zie ook dat het er in de technieksector nu om gaat om met grote groepen medewerkers nieuwe processen in gang te zetten. Het gaat echt om het inrichten van de organisatie in een technologische context. Dat vraagt een ander soort medewerkers. De master Smart Industry probeert zich juist daar op de richten.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK