• A
  • A
  • Vandenbroucke kiest voor wetenschap

    - De voormalige vice-premier en kennisminister van Vlaanderen stapt uit de politiek. Frank Vandenbroucke wil zich volledig wijden aan lesgeven en onderzoek, onder meer aan de UvA. Een kans voor CvB-formateur Koos van der Steenhoven?

    Vandenbroucke gold lange tijd als de 'intellectuele voorman' van de EU-onderwijsministers. Zijn rol als voorzitter van de ´Bologna´ vervolgconferentie in Leuven onderstreepte dit. (Lees hier zijn interview met ScienceGuide aan het slot daarvan.)  Ook in de Belgische politiek was hij een van de scherpste analytici en rekenmeesters. Voor koning Albert moest hij in het diepste geheim een financieel compromis uitwerken tussen de botsende landsdelen, bijvoorbeeld.

    Na vele functies in nationale en Vlaamse politieke kringen wil Vandenbroucke, die ook in Oxford als onderzoeker heeft gewerkt,  nu vooral verder als wetenschapper. Hij geeft daarom zijn zetel in de Senaat in Brussel op. Momenteel bekleedt hij onder meer de Den Uyl leerstoel  aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoekt daar de ontwikkeling van het sociaal beleid in Europa.

    Tegelijkertijd zoekt UvA/HvA-bestuursformateur Koos van der Steenhoven zowel een nieuwe collegevoorzitter als een preses voor de Raad van Toezicht van de wo-hbo combinatie. Een internationaal beter verknoopt zwaargewicht in zowel onderwijs, beleid als onderzoek zal hij nauwelijks kunnen vinden.