Franz Kafka blijft inspireren

Nieuws | de redactie
27 januari 2006 |

Het Centre for Government Studies (Universiteit Leiden) en Nederland Kennisland hebben samen een methode ontwikkeld om bestuurlijke vraagstukken vanuit het perspectief van burgers en uitvoerders te onderzoeken en op te lossen: de Kafkabrigade. Niet de overheidsinstanties, maar het probleem zoals dat beleefd wordt door burgers, ondernemers en uitvoerderende ambtenaren staat daarbij centraal. De problemen worden dan tijdens een besloten ‘Functioneringsgesprek’ besproken met uitvoerders en beleidsmakers van alle instanties waar deze persoon mee in contact heeft gestaan. Tijdens dit gesprek wordt ook gezamenlijk gezocht naar de kleinst mogelijke eerste stap in de richting van de oplossing van het probleem. Niemand verlaat het gesprek zonder dat hij/zij weet wat hem/haar te doen staat. De laatste stap is het zwart op wit zetten van de resultaten van de Kafkabrigade voor het specifieke probleem en van de methode, zodat deze op andere plaatsen herhaald kan worden. Zulke brigades zijn bijvoorbeeld al ingezet bij de jeugdzorg en de aanpak van illegale arbeid en horeca-ondernemers in Den Haag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK