Nieuwe scanner impuls Alzheimer-onderzoek

Nieuws | de redactie
12 april 2006 |

In de geneeskunde spelen beeldvormende technieken, waarvan MRI de meeste informatie oplevert, een belangrijke rol. Tot nu toe zijn in Nederland slechts 1,5Tesla- en enkele 3Tesla-apparaten in gebruik. Het LUMC is een van de twee instituten in Nederland waar in samenwerking met Philips een 7Tesla MRI-systeem geplaatst zal worden. Het ultrahoogveld 7Tesla MRI-onderzoek vindt plaats in het landelijk samenwerkingsverband VISTA (Virtual Institute for Seven Tesla Applications). De grote gevoeligheid waarmee de scanner beelden maakt en de geschiktheid tot gebruik bij mensen maken de toepassingsmogelijkheden groter dan ooit. In de loop van 2007 zal het nieuwe MRI- systeem in bedrijf gaan en zal het LUMC de 7Tesla-scanner onder andere gaan gebruiken om bij mensen met de ziekte van Alzheimer al tijdens het leven hersenafwijkingen vast te stellen, die nu slechts na overlijden kunnen worden aangetoond. Andere mogelijkheden zijn het ontwikkelen van technieken voor molecular imaging en het meten van hersenactiviteit met grotere gevoeligheid en resolutie.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK