Celmeting helpt astmapatiënten

Nieuws | de redactie
9 mei 2006 | Bij sommige astmapatiënten vermindert de longfunctie blijvend. Op dit moment kan niet voorspeld worden bij welke patiënten dit gebeurt. Promovendus Liesbeth van Rensen van de Leidse universiteit heeft onderzocht of luchtwegontsteking voorspelt welke patiënten een blijvende vermindering in longfunctie krijgen.

Hiervoor is een groep astmapatiënten die 7½ jaar geleden aan het AMPUL onderzoek hadden deelgenomen opnieuw onderzocht. De resultaten lieten zien dat de longfunctie was verbeterd bij sommige patiënten, terwijl bij anderen deze met ruim 1 liter was afgenomen. Het bleek dat deze grote verschillen in longfunctie al voorspeld hadden kunnen worden aan de hand van de hoeveelheid ontstekingscellen in de biopten (stukjes long weefsel) die aan het begin van het AMPUL onderzoek genomen waren. Patiënten met een grote vermindering in longfunctie bleken meer CD8 cellen te hebben, dan patiënten bij wie de longfunctie hetzelfde was gebleven. Deze CD8 cel is een bekende ontstekingscel in de luchtwegen. De cel herkent virussen en allergenen die ingeademd worden. Deze bevinding is voor astmapatiënten van belang, aangezien medicatie gericht tegen CD8 cellen in de toekomst de blijvende vermindering in longfunctie zou kunnen voorkomen.

Lees hier de samenvatting

«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK