RK Kerk concentreert opleiding

Nieuws | de redactie
9 mei 2006 | Nederland houdt door een ingrijpende fusie één universitaire priesteropleiding over. De nieuwe Faculteit Katholieke Theologie zal onderwijs verzorgen in Utrecht en Tilburg en onderge­bracht worden bij de Universiteit Tilburg. De kanselier van de Faculteit is de aartsbisschop van Utrecht. Als gevolg van deze nieuwe opzet verdwijnt de priesteropleiding aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nieuwe èn huidige studenten die via de universiteit priester willen worden, kunnen hun opleiding vanaf 2007 alleen nog in Tilburg of Utrecht afmaken. De faculteit theologie in Nijmegen laat desgevraagd weten dat zij haar verdere theologische onderwijs en onderzoek gewoon voortzet. Al langere tijd is de belangstelling voor de priesteropleiding aan een universiteit –anders dan bij de theologiestudie in het algemeen- dalende.

Omdat de nieuwe facultaire opleiding tot het priesterambt een opleiding is waarvoor een kerke­lijke zending of akkoordverklaring is vereist, is de zogeheten Apostolische Constitutie Sapientia Christiana van toepassing. De overige, niet- ambtsopleidingen op theologisch gebied aan de Universiteit van Tilburg en Katholieke Theologische Universiteit Utrecht worden niet in de nieuwe faculteit ondergebracht, maar in een departement van de Faculteit Geesteswetenschappen die verder buiten de eisen van deze constitutie valt.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK