Is WHOO EU-bestendig genoeg?

Nieuws | de redactie
9 juni 2006 | De Raad van State vreest dat de WHOO onvoldoende waarborgt, dat de Europese regels inzake de mededinging en de interne markt door HO- instellingen worden nageleefd. Dat zou voor investeringsbeslissingen en financiering van activiteiten door overheden aanzienlijke consequenties kunnen hebben.

Het kabinet acht deze vrees ongegrond, omdat een ander wetsvoorstel, de wet Markt en Overheid, hier ook voor universiteiten en hogescholen uitkomst zou bieden en een level playing field schept tussen overheden die als aanbieder van goederen of diensten aan derden optreden, ondernemingen die van overheidswege over een bijzondere positie beschikken en – aan de andere kant – (andere) particuliere ondernemingen.

OCW stelt in zijn nader rapport aan de Koningin over de kritek van de RvS daarom: “Binnen dit wettelijk te creëren level playing field voor beide typen organisaties kan van overcompensatie en kruissubsidiëring in bedoelde zin geen sprake zijn. Vanwege het feit dat [de wet M&O] reeds regels bevat die ook relevant zijn voor hoger onderwijsinstellingen, zoals door de Raad voorgesteld, is er geen aanleiding om dergelijke regels opnieuw in een onderwijswet op te nemen.”

Naast de wet M&O zijn nog andere maatregelen genomen om voor HO- instellingen duidelijkheid te scheppen over de grenzen van het (Europese) mededingingsrecht, zo geeft het ministerie aan. Onderwijsinstellingen die zich afvragen of een specifieke investering valt binnen de kaders van zulke regelgeving kunnen een dergelijke casus voorleggen aan een platform dat sinds oktober 2005 voor het gehele onderwijs daartoe is ingericht.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK