Hersenen maken dik

Nieuws | de redactie
25 september 2006 | Hoe komt het dat zoveel mensen te dik zijn? Het probleem valt te omschrijven als miscommunicatie tussen hogere en lagere delen van de hersenen. Lekker eten werkt verslavend. Dat blijkt uit het symposium "Survival of the Fattest? - A Biomedical View on Obesity" over biomedische en sociale aspecten van ernstig overgewicht afgelopen donderdag 21 september aan de Universiteit Utrecht.


Nieuwe biochemisch inzichten ondersteunen dat niet de calorische waarde van eten, maar hoe lekker het is, maakt dat we dooreten. Veel van de betrokken processen spelen zich af in de lagere hersenen, waar een aantal mechanismen actief zijn om het lichaamsgewicht op peil te houden. Tegelijkertijd staan de hogere hersenen (het deel waar onze gedachten en gevoelens zich afspelen) bloot aan allerlei prikkels van buitenaf, denk aan het kind dat al vrolijk wordt bij het zien van de McDonalds. Deze prikkels uit de hogere hersenen zetten het natuurlijke stopsignaal in de lagere hersenen uit. Daardoor blijven we eten ook al hebben we genoeg calorieën binnen.

Eten als beloning
Een belangrijk systeem dat in deze beide hersendelen werkt, is het zogenaamde “beloningssysteem”. Onze hogere hersenen hebben geleerd eten te associëren met onszelf een pluim geven. We gaan ons er dus fijn van voelen. Als iemand zich nu niet fijn voelt dan zullen de lagere hersenen signalen afgeven om te gaan eten, om dit gevoel op te heffen. Dit is de reden dat diëten niet werken: je gaat je er niet fijn van voelen. Net zo min als van dik zijn. Daarom geven de lagere hersenen weer een eetsignaal en zo kan een vicieuze cirkel ontstaan. Obesitas (ernstig overgewicht) is daarom te beschouwen als een verslaving. Professor Adan, hoogleraar Geneeskunde: “Als het lekker is, eten we door. Ook al hebben we genoeg. Lijnen is dus niet alleen een kwestie van wilskracht of van minder eten en meer bewegen.” Vandaar dat er tegenwoordig veel belangstelling is voor de ontwikkeling van middelen die een dergelijke vicieuze verslavingscirkel kunnen doorbreken.

Symposium Survival of the Fattest
Tijdens het symposium zijn diverse aspecten van obesitas belicht, van de cel tot de maatschappij en van de achtergronden tot de nieuwste medicijnen. Biomedische inzichten laten zien dat teveel eten beschouwd kan worden als een verslaving en op die manier behandeld moet worden. Net als bij elke verslaving is het moeilijker de cirkel te doorbreken en niet terug te vallen, dan om goed gedrag aan te leren waardoor je op gewicht blijft.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK