Kwaliteit bestralingen kan omhoog

Nieuws | de redactie
26 september 2006 | Een van de manieren waarop kanker behandeld kan worden, is bestraling. Afhankelijk van de plek en de aard van de tumor is het bepalen van de juiste richting en de intensiteit van de bundels een zeer arbeidsintensief proces waar laboranten soms dagenlang mee bezig zijn. Op de afdeling radiotherapie van het Erasmus MC is een computermodel ontwikkeld waarmee in heel korte tijd de richting en de intensiteit van de bundels voor de bestraling kunnen worden bepaald.

Dit beschrijft Evert Woudstra in zijn proefschrift Bundelhoek keuze bij het maken van een bestralingsplan, waarop hij 20 september promoveerde aan de EUR.

Woudstra heeft een computermodel ‘Cycle’ ontwikkeld. Om het bovenstaande te bereiken onderzoekt dit programma de kwaliteit van de invalshoeken van 36 stralenbundels en kan daarmee heel nauwkeurig bepalen hoe de bundels over elkaar heen moeten lopen om de tumor zoveel mogelijk straling te geven. Binnen 15 minuten kan zo per patiënt de dosis en de richting van de bundels bepaald worden.

Het programma zal vooral gebruikt kunnen worden bij tumoren in de bovenbuik, in het keel-, neus- en oorgebied en in de thorax. Dit zijn namelijk de gebieden waar tumoren een variabele grootte en positie hebben t.o.v. de vele andere kritische organen die er in de buurt liggen. Naast tijdsbesparing, gaat ook de kwaliteit van de bestraling er op vooruit omdat dit programma een grotere zekerheid biedt op het beste bestralingsplan voor de individuele patiënt.

.
«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK